Obilježavanje 8. godišnjice Dana OS BiH

Ured VDP BiH u Republici Hrvatskoj organizirao prijem u Zagrebu povodom Dana OS BiH

4.12.2013

Povodom 1. decembra Dana OS BiH, 02.12.2013. godine, održan je prijem u zagrebačkom hotelu „Palas“.

Domaćini prijema su bili ambasador BiH u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Azra Kalajdžisalihović, i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, brigadir Nikola Zekić, sa suprugom. Prijemu su, također, prisustvovali direktor RACVIAC-a, Nj.E. Branimir Mandić, vojni predstavnik BiH u RACVIAC-u, pukovnik Josip Mlakić, svi članovi Ambasade i Konzulata BiH u Republici Hrvatskoj, te pripadnici OS Bosne i Hercegovine koji su na školovanju na HVU “Petar Zrinjski“: brigadir Slaven Lasić, pukovnici Dinko Ivković i Samir Nukić i stariji vodnik Nikola Miletić.

Prijemu se odazvao izuzetno veliki broj zvanica iz političkog, diplomatskog, vojnog i javnog života. Prijemu je prisustvovalo 23 amabasadora akreditovanih u Republici Hrvatskoj, svi vojni atašei, akreditovani u Republici Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga RH, predstavnici MUP-a RH, predstavnici MVEP RH, te izasalanik gradonačelnika grada Zagreba.

Ambasador BiH u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Azra Kalajđžisalihović, obraćajući se prisutnima i čestitajući Dan Oružanih snaga pripadnicima OS BiH istakla je da OS BiH uspješnim i profesionalnim izvršavanjem misije i zadataka, kako u zemlji tako i u inostranstvu, pokazale koliko su važan segment odbrambeno-sigurnosne strukture BiH. Također, je istakla da su OS institucija BiH koja svojim radom i rezultatima jasno izražava svoju opredjeljenost prema evroatlantskim integrativnim procesima.

Vojni ataše BiH u Republici Hrvatskoj, brigadir Nikola Zekić, obraćajući se prisutnima istakao je naročitu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske, što dokazuje i nedavna posjeta Ministra odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske. Dogovorena je intezivnija saradnjа dviju oružanih snaga u obuci i edukaciji, u zajedničkom učešću u mirovnim misijama kao i mogućnosti unaprjeđenja vojno- tehničke saradnje dviju država.

Info-Ured VDP BiH u Republici Hrvatskoj