Demanti

Demant na pisanje novinara Dine Pašalića, portala „Dnevni avaz“ od 14. marta 2016. godine

16.3.2016

U cilju pravovremenog i objektivnog informiranja javnosti, zahtijevamo da se izvrši ispravka navoda u tekstu autora gospodina Dine Pašalića, objavljenog na portalu Dnevni avaz od 14. marta 2016. godine, pod naslovom „Pripadnici Armije BiH učestvovali u vanrednoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi“.

U skladu s navedenim, predlažemo sljedeće: „Oružane snage BiH su u skladu s odredbama Zakona o odbrani BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 88/05) osnovane i formirane u BiH sa 01.01.2006. godine, pod zvaničnim službenim nazivom Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH)“.

Na osnovu odredbi, definirano je da su Oružane snage BiH profesionalna jedna vojna snaga koju organizira i kontrolira BiH. Oružane snage, kao instituciju BiH, čine pripadnici iz reda sva tri konstitutivna naroda i reda ostalih, u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

Predlažemo da se ubuduće, radi pravovremenog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova o MO BiH i OS BiH, koji se planiraju objaviti u javnosti, prethodno provjere kod zvaničnih izvora informacija u MO BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680,
fax: 033/286-685,
mail:
info@mod.gov.ba