Demanti

D e m a n t na pisanje portala „Dnevnik.ba“ od 20.02.2018. godine

22.2.2018

Na portalu „Dnevnik.ba“ od 20.02.2018. godine objavljeno je pod naslovom „Uskoro velika NATO vježba u Banja Luci: Avionska eskadrila, osiromašeni uranij i medijska priprema Srba u RS-u“, a koji su prenijeli i drugi pisani mediji i portali, u kome autor teksta Glorija Lujanović iznosi niz neistinitih navoda i netačnih podataka koji se dovode u vezu sa generalmajorom Draganom Vuković i funkcijom koju obavlja.

Stoga je, u cilju istinitog informiranja javnosti, neophodno na naprijed navedeni članak objaviti tekst demantija koji vam dostavljamo u ime generalmajora Dragana Vukovića, sljedećeg sadržaja:

Naime, u predmetnom tekstu pomenut je, između ostalog, i sljedeći navod: “Ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički stožer OS BiH i Ured za obrambenu suradnju pri Veleposlanstvu SAD- u Sarajevu organizirali sastanak povodom ovih, nadlozećih aktivnosti. Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamjenik ministrice obrane BiH i Zoran Đerić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.”

Istina je da nikada nisam prisustvovao navedenom sastanku u vezi sa predmetnom vježbom.

Dalje, u istom tekstu se pominje i sljedeći navod: ”Dokumenti u posjedu portala Dnevnik.ba, dokazuju kako su srpski predstavnici (Savez za promjene) u MO BiH i OS BiH bili su suglasni s izvođenjem NATO vježbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljnjeg angažmana. Inače, od SAD-a su navodno do sada nagrađeni, upravo, generali Vuković i Tepšić. Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD.”

Istina je da nikada nisam sa bilo kim pričao, niti da sam nagrađivan za bilo šta što se dovodi u vezu sa predmetnom vježbom. Autor teksta i sama priznaje da su ove informacije u tekstu “navodne”. Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine sam za svoju uspješnu vojničku karijeru nagrađen penzijom, a nikakvom novom funkcijom u inostranstvu.

Napominjem da sam svoju profesionalnu vojničku karijeru izvršavao časno i pošteno, transparentno i profesionalno te je potpuno neprihvatljivo da se neistinite informacije, u vezi sa mojom ličnošću, objavljuju na način kako je to urađeno na vašem portalu.

Zahtjevam da u što kraćem roku objavite demant na tekst vašeg portala i objavite istinite informacije koje sam vam naveo. Ukoliko ne objavite ovaj demant biću primoran da, u cilju zaštite svog ličnog integriteta i dužnosti koju obavljam, protiv vas pokrenem tužbu pred nadležnim sudom u BiH.

S poštovanjem,

Generalmajor

Dragan Vuković

Predlažemo da se ubuduće, radi pravovremenog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova o MO BiH i OS BiH, koji se planiraju objaviti u javnosti, prethodno provjere kod zvaničnih izvora informacija u MO BiH.

S poštovanjem,

Ured za odnose s javnošću MO BiH