Informacije o prijemu u OS BiH

Svečana ceremonija u povodu početka obuke III klase kandidata na osnovnoj obuci za oficire

12.2.2016

Svečanom ceremonijom u Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću 11.02.2016. godine obilježen je početak obuke III klase kandidata na osnovnoj obuci za prijem u OS BiH u početnom oficirskom činu potporučnika.

Kandidatima na obuci za oficire III klase ovom prilikom obratili su se komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović te komandant Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Husein Tursunović.

Pukovnik Ganić je, pored iskazane dobrodošlice, kandidatima rekao da od njih očekuje da daju svoj maksimum u savladavanju nastavnih sadržaja koji su definirani Programom instrukcija i Nastavnim planom i programom osnovne obuke za oficire.

Pukovnik Ganić je, također, naglasio da će pripadnici Centra za osnovnu obuku nastaviti sa izvršavanjem dodijeljene misije s jasnim ciljem da kandidati na obuci za oficire što uspješnije savladaju obuku, usvoja znanja i vještine potrebne za buduću profesionalnu vojnu službu.

Brigadir Petrović je kandidatima na obuci, također, zaželio dobrodošlicu u Centar za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu te, između ostalog, rekao da je “proces učenja i usvajanja novih znanja težak proces,” ali i da od kandidata očekuje “puno zalaganje u dostizanju propisanih standarda te savladavanju kvalifikacijskih „kapija“ koje ih očekuju tokom njihove osnovne obuke.”

Na kraju svog obraćanja, brigadir Petrović se zahvalio i prisutnom vojnom atešeu Velike Britanije za svu pomoć i podršku koju on i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini pružaju u projektu selekcije, obuke i prijema novih oficira u Oružane snage, što predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Generalmajor Tursunović je u svom obraćanju rekao da je proces selekcije, obuke i prijema novih oficira u Oružane snage Bosne i Hercegovine dostigao veoma visoke standarde, te da je u potpunosti kompatibilan sa obukom koja se realizira u zemljama članicama NATO saveza.

Kandidatima na obuci generalmajor Tursunović je rekao da od njih očekuje da se, uz poštivanje svih sigurnosnih mjera, ne štede na obuci te da osnovna obuka predstavlja prve ali i najznačajnije korake u njihovom profesionalnom razvoju.

Generalmajor Tursunović se zahvalio Ambasadi Velike Britanije te vojnom atešeu Velike Britanije za pomoć koju pružaju u reformi te podmlađivanju oficirskog kadra u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Kandidati na osnovnoj obuci za oficire III klase, koji uspješno zadovolje potrebne standarde u obuci, stiču uslove da pristupe drugoj fazi obuke koja će se realizirati u Centru za profesionalni razvoj Komande za obuku i doktrinu na lokaciji kasarne „Travnik“ u Travniku.

Svečanoj ceremoniji početka obuke III klase kandidata na osnovnoj obuci za oficire u Centru za osnovnu obuku su, pored vojnog atašea Velike Britanije pukovnika Paul Marshalla, prisustvovali major Graham Rainey predstavnik 77. brigade vojske Velike Britanije te drugi predstavnici Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Info-KOiD

4 FOTO GALERIJA