Informacije o prijemu u OS BiH

Početak obuke 17. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci

12.5.2016

Svečanom ceremonijom i postrojavanjem jedinice u Centru za osnovnu obuku u Pazariću 11.05.2016. godine, obilježen je početak obuke 17. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci za prijem u vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, kandidatima na obuci su se obratili komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović, te zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije brigadni general Marko Stojčić.

Pukovnik Ganić je, tokom svog obraćanja, pored riječi dobrodošlice kandidatima 17. klase rekao, da njihovo opredjeljenje za profesionalnu vojnu službu predstavlja izuzetno značajan događaj u njihovim životima i predstavlja pokazatelj spremnosti i odlučnosti za preuzimanje lične odgovornosti, obaveze i pravila ponašanja propisanih regulativama iz oblasti odbrane.

Komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović je kandidatima 17. klase, pored ostalog, rekao da ih očekuje veoma zahtjevna i izazovna obuka, ali da će svi uloženi napori u dostizanju predviđenih standarda predstavljati osnov za nastavak njihove specijalističke obuke, te najvažniji dio u njihovoj vojnoj karijeri.

Zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije brigadni general Marko Stojčić je tokom svog govora zaželio dobrodošlicu kandidatima 17. klase u Centar za osnovnu obuku, te istakao da od njih očekuje da ulože maksimalan napor u dostizanju potrebnih standarda osnovne obuke, čime daju i ukupni doprinos Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u dostizanju standarda kompatibilnih sa NATO standardima..

Osnovnu obuku u okviru 17. klase će pohađati 196 kandidatkinja i kandidata nakon čega će, oni koji uspješno dostignu postavljene standarde, potpisati Ugovor o vojnoj službi te će biti raspoređeni u komande i jedinica Oružanih snaga BiH na službu i dalje usavršavanje.

Svečanoj ceremoniji početka obuke 17. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane te predstavnici jedinica i komandi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Info-ZŠ OS BiH