Informacije o prijemu u OS BiH

XXI klasa kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu potpisala prvi profesionalni ugovor - 294 mlada vojnika od danas na dužnostima u Oružanim snagama BiH

21.12.2018

Oružane snage BiH su od danas bogatije za 294 mlada vojnika, među kojima je 27 djevojaka, koji su 21. decembra 2018. godine u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću svečano položili zakletvu i potpisali svoj prvi profesionalni ugovor.

Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve novim vojnicima su čestitali i prisutnima se obratili zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

Svečanosti su prisustvovali i drugi najviši visoki predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici Štaba NATO-a Sarajevo i EUFOR-a, kao i porodica, rodbina i prijatelji mladih vojnika.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, čestitao je svim mladim vojnicima uspješan završetak obuke, naglašavajući da će svima njima Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH pružiti sigurno zaposlenje, dobra materijalna prava i mogućnost napredovanja. U prilog tome ide i činjenica da se “upravo danas i u Komandi za obuku i doktrinu u Travniku, promoviše 26 podoficira iz našeg sopstvenog vojničkog kadra”, kazao je zamjenik ministra Jusić. Obraćajući se mladim vojnicima, zamjenik ministra Jusić je kazao: “Danas se zaklinjete na vjernost našoj domovini Bosni i Hercegovini i budite ponosni na to. Vi ste nova snaga koja vodi naše Oružane snage u budućnost, ispunjavajući zakonom propisanu misiju i čineći naš odbrambeni sistem jačim, boljim i efikasnijim.“ Naglasio je i kako u evroatlantskom procesu Bosna i Hercegovina mora izgraditi oružane snage koje ispunjavaju sve NATO standarde, te da se mora nastaviti sa reformskim aktivnostima, kako bi postali kredibilan partner u međunarodnoj zajednici. To opredjeljenje i kredibilitet Bosna i Hercegovina je potvrdila kroz dosadašnje aktivnosti, što je priznao i NATO, dajući nam mogućnost aktivacije MAP-a.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić je istakao da su 294 nova vojnika OS BiH svojim mukotrpnim radom i zalaganjem zaslužili svaku pohvalu. Naglasio je da ovom ceremonijom njihova obuka nije završena, nego će se nastaviti u njihovim jedinicama u koje će biti raspoređeni i gdje ih čeka stručno-specijalistička obuka. General Jerkić je iskoristio priliku da se zahvali roditeljima vojnika na nesebičnoj podršci koju su pružili njihovim najmilijima. Na kraju obraćanja, zaključio je da OS BiH nastavljaju sa procesom podmlađivanja te da će se taj proces nastaviti i u budućem periodu.

Komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić je pored ostalog izrazio zadovoljstvo što su svi ciljevi i zadaci koji su postavljeni Planom obuke i ocjenjivanja u potpunosti realizirani, te je čestitao svim vojnim i civilnim licima Centra za osnovnu obuku na pokazanom profesionalizmu i uspješno izvršenim zadacima.

Tokom ceremonije pohvaljeni su i kandidati koji su postigli najbolje rezultate na obuci: Novica Đurić, Elmir Turić, Alen Martinović i Andrea Dakić.

Info – COO Pazarić

13 FOTO GALERIJA