Informacije o prijemu u OS BiH

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na italijansku vojnu akademiju u Modeni

13.3.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 13. marta 2023. godine, raspisalo konkurs za prijem na Akademiju Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije u Modeni.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ocjenom „vrlo dobar“ i koji na dan 30. septembar 2024. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine. Na školovanje u ovoj akademiji kopnene vojske bit će primljen jedan kadet, za rod – Artiljerija.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika i dobra fizička pripremljenost. Detaljni uslovi konkursa objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OS BiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Odabrani kandidat ili kandidatkinja prvo će biti upućeni na vojnu školu italijanskog jezika, koju će pohađati od aprila do  septembra 2023. godine u Italiji, nakon čega će na vojnoj akademiji u Modeni pohađati trogodišnje školovanje za rod Artiljerija.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba.


Video - Školovanje na stranim vojnim akademijama
Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba