Informacije o prijemu u OS BiH

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju Republike Hrvatske

13.4.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u četvrtak, 13. aprila 2023. godine raspisalo je konkurs za prijem na Vojnu akademiju Republike Hrvatske u Zagrebu.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu IV stepena ili koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole, sa najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine, u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30.9.2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Na četverogodišnje školovanje u ovoj akademiji bit će primljeno četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno vođenje i upravljanje, te četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno inžinjerstvo.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 80 bodova na testu (ALCPT) i dobra fizička pripremljenost. Detaljni uslovi konkursa objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, kao i na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OS BiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba