Vijesti

Na poligonu za borbenu obuku OS BiH „Manjača“ počela vježba „Dinamičan odgovor 23-5/6“

25.9.2023

Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, 25. septembra 2023. godine počela je vježba ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 23 5/6“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijska brigada Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovo je po prvi put da se na nacionalnom nivou organizira ovakva vrsta vježbe, gdje se prema NATO standardima provjerava nivo obučenosti i osposobljenosti pripadnika OS BiH, primjenjujući već spomenuti koncept operativnih sposobnosti, a ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tokom vježbi ocjenjivanja naših deklarisanih jedinica.

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OS BiH.

Prvo su ocijenjene komande brigada, a ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti komandi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica.

Nakon što je prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera, ove godine će to realizirati samo i isključivo ocjenjivači iz sastava OS BiH koji će provjeriti nivo obučenosti i osposobljenosti pomenutih jedinica.

Početak vježbe „Dinamičan odgovor 23 5/6“ pratili su komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu komandanta 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, komandanta KOiD-a brigadira Blavickog i komandanta brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića.

Video-prilog na linku: https://www.youtube.com/watch?v=izoIoN_-z5o

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA