Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez razgovarao sa ambasadorom Republike Indonezije u BiH

25.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem u ponedjeljak, 25. septembra 2023. godine, primio je u službenu posjetu ambasadora Republike Indonezije u BiH Nj.E. Roema Konoa.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima uspostavljanja buduće vojne, ali i ekonomske saradnje između dvije zemlje. Razmijenjeni su i stavovi o sigurnosnoj situaciji u svijetu, a obje delegacije su izrazile opredjeljenje za jačanje mirovnih inicijativa u svijetu. Ambasador Kono je podsjetio da još iz vremena pokreta Nesvrstanih, Republika Indonezija gaji dobre odnose sa narodima BiH, a naglasio je i da je indonezijski predsjednik Suharto posjetio BiH u martu 1995. godine, kao i da je Indonezija pomogla i izgradnju džamije Istiqlal u Sarajevu. Ambasador Indonezije je posebno izrazio zanimanje za međusobnom saradnjom na polju vojne obuke i vojne industrije.

Ministar Helez je predstavio prioritete i glavne aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. On je zahvalio indonezijskom ambasadoru na izraženoj spremnosti za većom bilateralnom saradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Indonezije. Naglasio je da je spreman posredovati i u mogućim zajedničkim projektima na polju vojne industrije.

Zamjenik ministra Goganović izrazio je opredjeljenje za punu saradnju sa Republikom Indonezijom te istakao značaj EUFOR-ove misije koja doprinosi sigurnosti u BiH, kao i značaj evropskog puta Bosne i Hercegovine kao jednog od prioriteta.

Zamjenik ministra Galić također je pozdravio spremnost Indonezije za jačom saradnjom te istakao da ona može biti korisna i na ekonomskom i na vojnom planu. 

U razgovoru su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef ekonomskog odjela Ambasade R. Indonezije Yudhono Irawan i šefica političkog odjela Ririn Dwi Fitriani, te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA