Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez primio ministra odbrane Republike Slovenije Nj.E. Marjana Šareca

28.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane BiH Aleksandrom Goganovićem, u utorak, 28. novembra 2023. godine u službenu je posjetu primio ministra odbrane Republike Slovenije Nj.E. Marjana Šareca.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=t2s9LyG_8D0

U delegacijama oba ministarstva bili su i ambasador R. Slovenije u BiH Nj.E. Damjan Sedar, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane MO R. Slovenije Roland Žel, savjetnik slovenskog ministra odbrane generalmajor Dobran Bođić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i ostali saradnici.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju bilateralne vojne saradnje, u okviru koje se ove godine ostvaruje 16 zajedničkih aktivnosti te modalitetima provođenja slovenske pomoći u vidu donacije specijalnih vozila za vojnu policiju OS BiH, a u okviru NATO-ove inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH. Sagovornici su razmijenili stavove o sigurnosnoj situaciji u Evropi i svijetu te istakli značaj misije EUFOR-a u BiH za mir i stabilnost cijele regije, kao i ulogu slovenskih vojnika u toj misiji. Obostrano je istaknuta međusobna pomoć u situacijama prirodnih katastrofa, kao što su poplave u BiH 2014. godine, kada su u pomoć u sanaciji posljedica u BiH došli pripadnici Slovenske vojske te poplave ovog ljeta u Sloveniji, kada su OS BiH kao pomoć uputile inžinjerijsku jedinicu.

„U takvim okolnostima možemo se uvijek osloniti jedni na druge. Slovenija je jedna od najvećih zagovornica članstva BiH u euroatlantskim integracijama i drago mi jer i na tom putu imamo pomoć Slovenije“, rekao je ministar Helez. 


Ministar Šarec je kazao da je zadovoljan napretkom koji je postignut uz pomoć sredstava dodijeljenih putem Evropskog instrumenta mirovne pomoći, kada su odobrene mjere pomoći za deminiranje i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

„Slovenija je preuzela vođenje projekta jačanja kapaciteta vojne policije OS BiH. U vezi s tim, realizirat ćemo i razvojne projekte prve pomoći i razvoja sigurne vožnje na području lokacije pojedinačne jedinice vojne policije OS BiH. Razvojne projekte provodimo i u više općina u BiH, također u cilju što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno učešće u evropskim i drugim međunarodnim projektima“, rekao je ministar odbrane Slovenije.

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović zahvalio je gostima iz Slovenije na podršci puta BiH ka članstvu u EU. On je istakao da će BiH gajiti saradnju sa NATO-om, a za sigurnosne izazove u Evropi i svijetu je konstatirao da će se BiH uvijek zalagati za deeskalaciju i mir.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA