Vijesti

Slovenski ambasador u BiH priredio svečani prijem za pripadnike OS BiH i civilne zaštite, koji su pomagali u saniranju posljedica poplava u Sloveniji

28.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane BiH Aleksandrom Goganovićem, u utorak 28. novembra 2023. godine, prisustvovao je prijemu, kojeg je u svojoj rezidenciji u Sarajevu, u čast pripadnika Oružanih snaga BiH i civilne zaštite oba entiteta, priredio slovenski ambasador u BiH Nj.E. Damijan Sedar, skupa sa ministrom odbrane Republike Slovenije Marijanom Šarecom.

Slovenski ministar odbrane se nalazi u službenoj posjeti BiH, a prijemu su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić.

U prigodnim obraćanjima, ministri Helez i Šarec, kao i ambasador Sedar, svim pripadnicima OS BiH koji su učestvovali u humanitarnoj misiji u Republici Sloveniji, zajedno sa kolegama iz entitetskih civilnih zaštita, još jednom su zahvalili na iskazanoj profesionalnosti i požrtvovanosti tokom saniranja posljedica poplava u Sloveniji.

„Sretan sam i ponosan što ste građanima Slovenije ostavili najbolji utisak o svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Drago mi je da se BiH i Slovenija mogu osloniti jedna na drugu, kad je najpotrebnije“, rekao je Helez.

Slovenski ministar Šarec posebno je istakao da su radne jedinice iz BiH na kritičnom mjestu u poplavom pogođenoj Sloveniji uspostavile vodovodnu mrežu, koja i danas radi. Rekao je da će uspostavljene veze imati trajnu vrijednost i za budućnost.

„Slovenija i BiH nikad nisu imale neka posebna otvorena pitanja i oduvijek imamo dobre odnose. Ali ovo što ste vi napravili sa ekipom iz BiH značajno će unaprijediti taj naš odnos“, zaključio je slovenski ambasador Sedar.

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, Slovenija je uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći. U skladu sa mogućnostima, OS BiH su pripremile i poslale jedinicu privremenog sastava od deset pripadnika inžinjerijskog bataljona sa potrebnom mehanizacijom, koja je od 14. augusta do 8. septembra 2023. godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Republike Slovenije. 

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA