Vijesti

„Heroj mjeseca decembra“ je Deminerski bataljon OS BiH

20.12.2023

Delegacija Ambasade SAD-a u BiH predvođena Nj.E. Michaelom Murphyem posjetila je 20. decembra 2023. Godine vojnu lokaciju Oružanih snagag BiH „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa operativnim sposobnostima Deminerskog bataljona OS BiH Brigade taktičke podrške OS BiH i njegovih potčinjenih sastava: EOD tima (Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava), Tima za manuelno deminiranje, Izviđačkog voda i Voda specijaliziranih mašina za deminiranje i Voda deminerskih pasa (vod PREGA).

Domaćin posjete bio je vršilac dužnosti komandanta Brigade taktičke podrške brigadir Jasmin Čajić sa saradnicima i ključnim osobljem Deminerskog bataljona, te predstavnici Operativne komande OS BiH.

Američkoj delegaciji u toku boravka prezentovane su sposobnosti Deminerskog bataljona, kao i ostalih jedinica Brigade taktičke podrške OS BiH.

Deminerski bataljon OS BiH je pripremio i izveo praktični prikaz rada, opreme i sposobnosti jedinica ovog bataljona.

Ambasador SAD-a u BiH Nj.E. Michael Murphy izrazio je veliko zadovoljstvo prikazanim elementima spremnosti Deminerskog bataljona OS BiH i proglasio ih je “Herojem mjeseca decembra“.

Također, naglasio je da su oni izvrstan primjer profesionalne i predane službe, koji svoju zemlju čine sigurnijim mjestom za sve njene građane.

Za izuzetne rezultate u radu i visok stepen profesionalizma ovog bataljona, komandantu, pukovniku Sulejmanu Kišiji uručena je Plaketa za postignute rezultate.

Brigadir Jasmin Čajić se zahvalio ambasadoru Murphyju na posjeti i podršci Deminerskom bataljonu OS BiH, koji svojim djelovanjem daje nemjerljiv doprinos izvršenju misije i zadataka OS BiH, a samim tim i dostizanju potrebnih standarda za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji i NATO savezu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680,fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA