Vijesti

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa SAD-om za 2024. godinu

21.12.2023

Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Eric Adams, potpisali su 21. decembra 2023. godine Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država za 2024. godinu.

Planom je obuhvaćeno 95 zajedničkih aktivnosti u BiH i SAD-u, za koje je pomoćnik ministra Šajinović naglasio da su pripremljene kako bi se podigao nivo osposobljenosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH te dalje povećao stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama partnerskih zemalja i NATO savezom. On je istakao da su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj jedan za Bosnu i Hercegovinu te da to potvrđuje i ovaj plan aktivnosti za narednu godinu.

Brigadir Adams je konstatirao da je međusobna saradnja svake godine sve jača, a odnosi oružanih snaga BiH i SAD-a sve bliži, što je posebno pokazala i nedavna službena posjeta komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD generala Christophera Cavolija Sarajevu. Adams je posebno istakao da je sve više američkih vojnih jedinica koje izražavaju želju da vježbaju i provode aktivnosti sa Oružanim snagama BiH.

Istom prilikom, Šajinović je službeno potpisao i odvojeni Tehnički sporazum između MO BiH i Komande Kopnene vojske SAD-a za Evropu i Afriku (USAREUR-AF) o podršci zemlje domaćina za vojnu obuku i vježbe na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA