Vijesti

Ministar Helez primio vojnog atašea SAD-a brigadira Adamsa: Zajedno je lakše suočiti se s brojnim iskušenjima

27.12.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je, u srijedu 27. decembra 2023. godine, u službenu posjetu primio vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

Sagovornici su ukratko analizirali glavne aspekte bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u godini koja je na izmaku te obostrano konstatirali kako se saradnja odlično odvija te da ju treba i dalje razvijati.

Ministar Helez je ponovio da su SAD ključni saveznik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu te izrazio zahvalnost za svu podršku koju SAD pruža našoj zemlji. On se posebno zahvalio na nedavnoj uspješnoj posjeti NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD (USEUCOM) generala Christophera Cavolija u Sarajevu.

Ministar Helez i brigadir Adams su se dotakli i procesa novih generalskih postavljenja u Oružanim snagama BiH, problematike sastavljanja vojnog budžeta za narednu godinu te procesa nabavke u okviru daljnje modernizacije OS BiH.

Sagovornici su konstatirali da bi i u narednoj 2024. godini moglo biti različitih političkih i geostrateških izazova u ovom dijelu svijeta te izrazili obostranu spremnost da zajedničkim radom lakše prebrode bilo kakva iskušenja s kojima se bude trebalo suočiti.       

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA