Vijesti

Ministar Helez sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u BiH

10.1.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je 10. januara 2024. godine sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Bosni Hercegovini Nj.E. Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom.

Tema sastanka je bila bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat gdje je zaključeno da postoji prostor za njenu nadogradnju i unapređenje.

Ministar je naglasio činjenicu da su glavni vanjskopolitički ciljevi naše zemlje članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ali i saradnja sa drugim prijateljskim i partnerskim zemljama.

Naglašeno je da do sada nisu potpisivani nikakvi dokumenti o saradnji u oblasti odbrane koji bi osigurali potreban pravni okvir za provođenje kvalitetne i sadržajne saradnje.

Zajednički je konstatirano da je potrebno dodatno identificirati polja i oblasti međusobne saradnje, od kojih je posebno značajna saradnja u oblasti obuke i školovanje pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u obučnim centrima i vojnim učilištima, kao i oblast namjenske industrije što bi bilo od obostrane koristi.

Sagovornici su razmjenili mišljenja i o potrebi organiziranja posjeta na najvišem nivou što je, kako su naglasili, najefikasniji način ostvarenja bolje i dinamičnije saradnje u oblasti odbrane.         

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA