Vijesti

Zajednička obuka specijalista za navođenje zračne podrške OS BiH i OS SAD sa zračnim snagama SAD

8.1.2024

Specijalisti za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poznati pod nazivom JTAC tim, u ponedjeljak 8. januara 2023. godine, obavili su zajedničku vježbu sa kolegama iz Specijalnih snaga i Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

U zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, na vježbi su učestvovala dva američka borbena aviona F-16 Fighting Falcon, koje su sa zemlje rukovodili JTAC timovi OS BiH i SAD. Borbenim avonima F-16 podršku u zraku pružao je avion tanker KC-135R Stratotanker, koji im je omogućavao nadopunu goriva tokom leta. Američki avioni letjeli su iznad područja Tuzle, Modriče, Doboja, Brčkog, Bijeljine i Zvornika, a avion tanker je kružio u širem području Banje Luke.

Ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog nivoa vojne saradnje BiH i SAD u cilju daljeg razvoja sposobnosti specijalista za usmjeravanje i kontrolu zračne podrške OS BiH te razvoja mira i stabilnosti u cijeloj regiji.

Slijedeći potrebe modernog ratovanja, i Oružane snage BiH od prije nekoliko godina imaju sposobnost navođenja bliske zračne podrške, koja je već raširena u razvijenim vojskama svijeta. Već nekoliko godina JTAC timovi Evropske komande Specijalnih snaga SAD (SOCEUR) drže obuku za JTAC jedinicu OS BiH. Snage za specijalne operacije SAD također obučavaju pripadnike JTAC-a OS BiH u oblasti naprednih pješačkih vještina. Pripadnici JTAC tima OS BiH do sada su stekli izuzetno iskustvo na međunarodnim vježbama, s raznim partnerskim zračnim snagama i borbenim platformama, po čemu su među najsposobnijima u našoj regiji.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA