Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez razgovarao s ambasadorom Norveške u BiH Nj.E. Olevom Reinertsenom

12.1.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u petak 12. januara 2024. godine u službenu posjetu primio je ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Oleva Reinertsena.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Norveške te angažmanu Ambasade Kraljevine Norveške u BiH kao kontakt ambasade za NATO savez u našoj zemlji. Razgovarano je i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Reinertsenu na posljednjoj donaciji u vrijednosti od oko 231.600 konvertibilnih maraka, koja će u vidu opreme za kurseve i seminare biti dostavljena Oružanim snagama BiH, krajem ovog mjeseca. Govoreći o programima saradnje s NATO-om, on je precizirao da MO i OS BiH nastavljaju s provedbom Procesa planiranja i revizije (PARP), koji sadrži 35 partnerskih ciljeva, usmjerenih na jedinice OS BiH deklarisane za međunarodne operacije.

„Ukazana nam je čast da u ovoj godini budemo zemlja domaćin tri važna događaja NATO-a, a to je najprije posjeta Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) početkom februara, zatim Partnerska koordinacijska konferencija u aprilu i NATO Partnerski simpozij u oktobru. Već smo ušli u pripreme za sva tri događaja“, konstatovao je ministar.

Helez je dalje napomenuo da bi, vezano za upravljanje resursima, ova godina mogla biti izazovna, pošto se u nju ulazi u režimu „privremenog finansiranja“, koji ne pruža mogućnost realizacije kapitalnih investicija. U tom pogledu, on je naglasio da NATO-ov donatorski Projekat izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB) BiH napreduje, ali ne dinamikom kakva se očekivala.

Norveški ambasador Reinertsen se složio sa ministrom da bi bilo dobro da se intenzivira provedba projekta DCB te konstatovao da je noverška ambasada nedavno održala skup sa vojnim atašeima zemalja NATO-a u BiH, upravo s tim ciljem. Napomenuo je i da će provedba DCB-a biti jedna od tema sastanka NAC-a u BiH, sve s ciljem dalje stabilizacije mira i sigurnosti u cijeloj regiji.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

2 FOTO GALERIJA