Vijesti

Zlatna plaketa Ministarstva odbrane BiH uručena brigadiru OS R Austrije

12.1.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez uručio je 12. januara 2024. godine Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane BiH brigadiru Alexanderu Baueru, zamjeniku direktora Divizije za upravljanje materijalnim sredstvima u Ministarstvu odbrane Republike Austrije.

Ceremoniji uručenja ovog značajnog priznanja prisustvovali su i vojni ataše R Austrije u BiH brigadir Erich Simbuerger, pukovnik Guido Piwonka iz NATO Štaba Sarajevo i predstavnici Sektora za nabavku i logistiku MO BiH na čelu sa pomoćnikom Borislavom Jezeraškićem.

Zlatna plaketa MO BiH se inače dodjeljuje komandama i jedinicama Oružanih snaga, oficirima, generalima, državnim službenicima u MO BiH, te domaćim i međunarodnim pravnim i fizičkim licima za izuzetan doprinos razvoju odbrambenog sistema BiH.

Zlatna plaketa MO BiH dodijeljena je predstavniku MO R Austrije za izniman doprinos razvoju Logističkog informacionog sistema (LOGIS) MO i OS BiH, a angažman brigadira Bauera na razvoju i implementaciji ovog sistema u našoj instituciji traje još od 2014. godine.

Logistički informacioni sistem predstavlja skup mjera i aktivnosti koje imaju za cilj stalni uvid u ukupan logistički sistem koji će osigurati informacije zahtjevanog kvaliteta, kako bi se podržali logistički poslovni procesi u MO i OS BiH.

U okviru razvoja sistema LOGIS do sada su implementirani Modul planiranje potreba i budžeta, Modul nabavki i Modul registri unutar Sistema elektronske podrške poslovnim procesima. Također, implementirani su odvojeni sistemi i to: sistem za NATO kodifikaciju (N-CORE NG) i LOGFAS (Logistics Functional Area Services) koji podržava logističke procese NATO-a za strateško kretanje i transport, te planiranje.

Trenutno se razvijaju mape i dijagrami administrativnih procedura, koji su preduslov za implementaciju Modula za upravljanje materijalnim sredstvima.

Implementacija projekta LOGIS i pripadajućih modula predstavlja osnovu za potpunu implementaciju Partnerskog cilja G 5300 Supply Chain Management – Upravljanje lancom snabdijevanja u MO i OS BiH, koji nam je dodjeljen u okviru NATO programa revizije i planiranja (PARP).

Ministar Helez se ovom prilikom zahvalio brigadiru Baueru na ukupnom doprinosu i mentorstvu u procesu razvoja ovog sistema i kazao da je njegov angažman i u okviru NATO Štaba u Sarajevu, ali i kao predstavnika prijаteljske i partnerske zemlje R Austrije na ovom projektu od iznimne važnosti i velike koristi za institucije odbrane BiH.

“Podrška R Austrije u razvoju ovog, ali i brojnih drugih projekta, još je jedan pokazatelj da je ova zemlja istinski prijatelj Bosne i Hercegovine.”

Brigadir Bauer se zahvalio ministru Helezu na časti i privilegiji koja mu je ukazana dodjelom ovog značajnog priznanja, kazavši kako mu je bilo zadovoljstvo raditi u ulozi komentora u implementaciji ovog programa u MO i OS BiH.

Također, je naglasio da će mu i u budućnosti predstavljati čast i zadovoljstvo da sa pozicije direktora Divizije za upravljanje materijalnim sredstvima MO R Austrije, bude od koristi institucijama odbrane Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA