Vijesti

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

18.1.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u četvrtak, 18. januara 2024. godine, u Sarajevu je u službenu posjetu primio načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića sa saradnicima.

Načelnik ove sarajevske općine ministru Helezu je predstavio projekat obnove Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu, ali i uređenja trga ispred objekta, koji je trenutno u funkciji parkinga. Načelnik Čengić je istakao da Općina Stari Grad za ovaj plan ima i podršku premijera Nihada Uka i kompletne Vlade Sarajevskog kantona i gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a razgovarat će se i sa Komisijom za nacionalne spomenike BiH.

„Iskreno zahvaljujem Općini Stari Grad na ovoj inicijativi. Za nas je Dom Oružanih snaga BiH važna perspektivna i reprezentativna lokacija. To je objekat od velike kulturne vrijednosti u kojem Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH obavljaju važne vojno-diplomatske aktivnosti, vojne svečanosti, kao i različite kurseve i obuke. Nadam se da ćemo sa Općinom Stari Grad realizirati sličnu saradnju i po pitanju nekih drugih projekata koji su od važnosti za državu BiH i njen glavni grad.“

„Na području Općine Stari Grad nalazi se mnogo perspektivne i neperspektivne vojne imovine. Zajedno sa državnim i drugim nivoima vlasti, cilj je da obnavljamo, čuvamo i razvijamo tu imovinu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine“, zaključio je načelnik Čengić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA