Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez na sastanku sa delegacijom EU

23.1.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez sastao se 23. januara 2024. godine sa delegacijom Evropske unije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Delegaciju EU je predvodila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a sastanku su prisustvovali i premijer Nizozemske Marko Rutte i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na zajedničkom sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine i delegacije EU glavna tema su bili pregovori BiH o članstvu u EU.

Ministar Helez se zahvalio predstavnicima EU na nesebičnoj podršci, a vrijeme za obraćanje je iskoristio da prisutne upozna o implementaciji nužnih reformi u vezi EU integracija, ali i sa značajem koji imaju institucije odbrane u ovom procesu.

„Na nivou Vijeća ministara nastojimo da imamo saglasnost i podržimo i preostale zakone koji su nužni. Međutim, složit ćete se sa mnom da proces integracije u Evropsku uniju nije samo i nije primarno tehnički proces u smislu definiranja kriterija i uslova, te monitoringa i ocjene njihove implementacije. To je i politički proces koji se u slučaju naše zemlje provodi pod kompleksnim setom unutrašnjih i vanjskih faktora i uticaja. Ono što želim naglasiti i zamoliti Vas je da imate u vidu da je Ustav Bosne i Hercegovine jako složen u poređenju sa drugim zemljama“, pojasnio je zamjenik predsjedavajuće VM BiH.


Ministar Helez prisutnima je objasnio da zbog komplicirane političke situacije u našoj zemlji brojne stvari ne funkcioniraju.

„Bio bih vam zahvalan da sa nešto 'fleksibilnijоm dioptrijom' gledate na našu zemlju. Imamo situaciju da prijedlozi i inicijative i, općenito materijali iz nadležnosti Ministarstva odbrane, koji zahtijevaju odlučivanje na nivou Vijeća ministara BiH, ne dolaze na dnevni red iz razloga koji su političke prirode“, pojasnio je Helez.

U svom govoru dotakao se i pozitivnih stvari koje su napravljene u sastavu ovog Vijeća ministara BiH.

„Zahvalan sam za napore koje je Vijeće za vanjske poslove EU učinilo da se osigura podrška usvajanju nove Rezolucije UN za produženje mandata misije Althea EUFOR krajem prošle godine. Iduće sedmice bit će upriličena i primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a, na kojoj će po prvi put na čelu EUFOR-a austrijskog generala zamijeniti general Stitz iz mađarskih Oružanih snaga“, kazao je Helez.

Ministar je naglasio da će doći i do izmjene u generalskom koru OS BiH.

„Ova godina nam počinje sa stupanjem na dužnost novog generalskog kora OS BiH. Odluku Predsjedništva o imenovanju sada treba potvrditi Parlament“, pojasnio je Helez.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.go.ba

3 FOTO GALERIJA