Vijesti

Sastanak šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO sa predstavnicima Evropske službe za vanjske poslove (EEAS)

23.1.2024

Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako primio je u službenu posjetu 23. januara 2024. godine višeg vojnog savjetnika Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) kontraadmirala Jürgena Ehlea i strateškog planera/političku savjetnicu komandanta za operacije EEAS Magali Savy.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije vezane za saradnju EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, te je dogovoreno jačanje međusobne saradnje između Vojnog predstavnika BiH pri EU sa nadležnim institucijama u okviru EEAS i EU.

Osim ovoga, prisutni su razgovarali o sigurnosnim izazovima u svijetu, sa posebnim osvrtom na situaciju u Istočnoj Evropi i Bliskom istoku.

Razgovarano je i o sljedećoj tranši pomoći za odbrambeni sistem BiH za ovu godinu, koja se realizira kroz Evropska mirovna sredstva (European Peace Facility).

Kontraadmiral Ehlea i gospođa Savy zahvalili su se brigadiru Faki na gostoprimstvu i saradnji, te su izrazili želju za nastavkom dobrih odnosa, kako sa vojnim predstavnikom BiH pri EU, tako i sa institucijama Bosne i Hercegovine.

Info - Vojni dio Misije BiH pri NATO-u