Vijesti

Ministar Helez na svečanoj primopredaji komandanta Operativne komande OS BiH: Građani u BiH mogu računati na našu vojsku

24.1.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je 24. januara 2024. godine svečanoj primopredaji dužnosti komandanta i zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH u bazi Butmir u Sarajevu.

Prilikom svečane ceremonije izvršena je primopredaja dužnosti zamjenika komandanta OK OS BiH za operacije između brigadnog generala Mirzeta Lubenovića kao predavaoca dužnosti i brigadira Nebojše Bošnjaka kao primaoca dužnosti, kao i primopredaja dužnosti zamjenika komandanta OK OS BiH za resurse, između brigadnog generala Tome Kolende i brigadira Martina Propadala.

Ministar Helez obratio se prisutnima, rekavši da mu je zadovoljstvo što ovih dana prisustvuje svečanim primopredajama dužnosti u OS BiH.

„Reforma odbrane naše zemlje je najuspješnija poslijeratna reforma u BiH. Oružane snage BiH su multietničke i prisutne na svakom dijelu naše zemlje. Građani u BiH znaju da mogu računati na Oružane snage BiH u svakom momentu“, rekao je ministar Helez.

Ministar je pohvalio i rad Operativne komande OS BiH u prethodnom periodu, koja pod svojom komandom ima preko 2/3 pripadnika OS BiH.

„Njeno funkcionisanje je jako kompleksno i složeno, ali istovremeno uspješno. Svakako najzaslužniji za pravovremenu realizaciju svih aktivnosti je generalmajor Radovan Ilić. Ovom prilikom mu čestitam i zahvaljujem na tome. Generalmajor Ilić je primjer požrtvovanosti i vojne profesionalnosti. Želim Vam da u zdravlju i sreći dugo godina uživate u zasluženoj penziji“, naglasio je Helez.

Operativna komanda OS BiH se posebno istakla u realizaciji operacija podrške miru u svijetu, organizaciji i provođenju deminiranja u BiH.

„Može se reći da su naši demineri lideri u deminiranju u regionu, a vjerovatno i šire. Također, Operativna komanda OS BiH je uspješno organizovala i realizovala niz vježbi, kako u BiH tako i van naše zemlje, gdje su pripadnici OS BiH bili pohvaljeni i nagrađeni.

Siguran sam da će brigadni general Lubenović, sa svojim zamjenicima brigadirom Bošnjakom i brigadirom Propadalom, nastaviti uspješno rukovoditi Operativnom komandom OS BiH kao što je to do sad radio generalmajor Ilić. Ovom prilikom brigadnom generalu Mirzetu Lubenović čestitam postavljenje i želim puno zdravlja, sreće i uspjeha na novoj dužnosti te poručujem da možete računati na moju podršku“, naglasio je ministar odbrane BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA