Vijesti

Delegacije MO BiH i Slovenije o statusu realizacije projekata iz NATO-ovog Programa DCBI

24.1.2024

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine održala je 24. januara 2024. godine sastanak sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Slovenije i Crvenog krsta Republike Slovenije po pitanju statusa realizacije projekata iz NATO-ovog Programa izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH (NATO DCBI).

Domaćin sastanka je bio pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, sa saradnicima, te predstavnici sektora za međunarodnu saradnju, nabavku i logistiku, finansije i budžet, te predstavnici Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Na sastanku se razgovaralo o statusu realizacije navedenog projekta koji se odnosi na unapređenje sposobnosti Vojne policije u sastavu Bataljonske grupe lake pješadijske (L-INF-BG - MILITARY POLICE), odnosno opremanje jedinice Vojne policije sa specijaliziranim vozilima (4 vozila), a čiji donator je Republika Slovenija. S tim u vezi, rečeno je da bi polovinom ove godine trebalo doći do isporuke specijaliziranih vozila za Vojnu policiju OS BiH, odnosno po okončanju aktivnosti obuke i certificiranja pripadnika Vojne policije za korištenje ovih vozila.

Pored navedenog, Crveni krst Republike Slovenije je iskazao namjeru da obuči pripadnike Vojne policije u pružanju prve pomoći unesrećenim učesnicima u saobraćaju.

Učesnici sastanka su iskazali obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, tokom i dinamikom u realizaciji Projekta NATO DCBI.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba