Vijesti

Ministar Helez na svečanoj primopredaji komandanta u Banjoj Luci: OS BiH su stub suvereniteta i stabilnosti naše države

25.1.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez prisustvovao je 25. januara 2024. godine svečanoj primopredaji dužnosti komandanta i zamjenika komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banjoj Luci.

Prilikom svečane ceremonije izvršena je primopredaja dužnosti komandanta Komande za podršku OS BiH između dosadašnjeg komandanta generalmajora Marka Stojčića i novoimenovanog komandanta brigadnog generala Zdravka Reze. Također, dužnosti je razriješen zamjenik komandanta brigadni general Zoran Dunović, a naslijedio ga je brigadir Jasmin Čajić, a dužnost zamjenika komandanta od brigadnog generala Rusmira Mrkovića preuzeo je brigadni general Radovan Jović. 

Ministar Helez obratio se prisutnima, te je još jednom izrazio zadovoljstvo što ovih dana prisustvuje svečanim primopredajama dužnosti u OS BiH.

„Komanda za podršku OS BiH je veoma značajan dio OS BiH. Njeno funkcioniranje je jako kompleksno i složeno, ali istovremeno uspješno. Svakako najzaslužniji za pravovremenu realizaciju svih aktivnosti je generalmajor Marko Stojčić. Ovom prilikom mu čestitam i zahvaljujem na tome“, rekao je ministar Helez.

Ministar je pohvalio pripadnike Komande za podršku OS BiH, koji su dali sve od sebe te profesionalno izvršavali naredbe.

„Komanda za podršku OS BiH se posebno istakla u organizaciji i realizaciji obuka, kako osnovne obuke za tek primljene pripadnika OS BiH tako i obuke za oficire i podoficire.

Može se reći da je Centar za obuku za operacije podrške miru svojim radom, djelovanjem. akreditacijama i priznanjima već odavno dio NATO saveza“, naglasio je Helez.

Brigadnom generalu Rezi ministar je još jednom čestitao i poželio uspjeh na novoj dužnosti.

„Od vas pripadnika Komande za podršku OS BiH očekujem da podržite vašeg novog komandanta, onako kako ste svih ovih skoro šest godina podržavali generalmajora Stojčića. OS BiH su stub suvereniteta naše države, ali i stub stabilnosti i sigurnosti svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini. Danas sa ponosom mogu da kažem da imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Obaveza nam je nastaviti razvijati kapacitete OS BiH“, zaključio je Helez.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA