Vijesti

Ministar Helez posjetio Roditeljsku kuću u Sarajevu: Ne smijemo zaboraviti da pomažemo najugroženijoj kategoriji, a to su djeca

26.1.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez 26. januara 2024. godine posjetio je Roditeljsku kuću u Sarajevu i tom prilikom sа direktorom Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikretom Kubatom razgovarao o funkcioniranju ove ustanove.

Posjeta Roditeljskoj kući organizirana je na inicijativu ministra Heleza, a tokom sastanka prisutni su razgovarali o finansijskoj pomoći. Kako je kazao ministar, prije nekoliko dana su odobrena sredstva iz tekuće rezerve budžeta BiH za pomoć djeci i njihovim roditeljima.

„Tu smo da pomognemo, intervenišemo ako možemo. Naša obaveza je da vam pružimo podršku, ne smijemo zaboraviti da radite plemenite, ogromne stvari za društvo. Vaše udruženje treba i može biti primjer svima u svijetu na koji način se može pružiti pažnja, podrška jednoj od najugroženijih kategorija, a to su djeca koja boluju od teških bolesti“, kazao je ministar Helez.

Direktor Kubat se zahvalio ministru što je posjetio Udruženje i odlučio pružiti pomoć bolesnoj djeci. „Mnogo nam znači vaš dolazak. Svi znamo da je rak bolest cijele porodice, zato moramo gledati širu sliku. Imamo djecu koja su teškog zdravstvenog stanja, a njihove porodice teško žive, roditelji nigdje ne rade. Fond solidarnosti sve plaća, ali pomoć nam treba jer liječenja su preskupa“, pojasnio je Kubat.

Direktor Udruženja upoznao je ministra i sa statistikom oboljele djece. „Na godišnjem nivou, na području Federacije BiH oboli između 60 i 70 pacijenata, a u cijeloj zemlji više od 100 djece. Terapija traje dvije godine, a da bi neko bio izliječen treba pet godina. Kada su uz oboljelu djecu njihovi roditelji koji borave u Roditeljskoj kući, izlječenje je od 15 do 25 posto veće“, kazao je Kubat.

Inače, broj izliječenih pacijenata je veći od 80 posto, što je zlatni evropski i svjetski standard.

Ministar Helez je izrazio želju da postane član Udruženja, a tokom posjete sastao se i razgovarao sa djecom i roditeljima koji borave u Roditeljskoj kući. Također, mališanima je podijelio i zdrave poklone.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA