Vijesti

Posjeta delegacije francuske odbrambeno-savjetodavne agencije „Défense Conseil International – DCI“ MO i OS BiH

26.1.2024

Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH održali su sastanak sa predstavnicima NATO-a iz Brisela i NATO Štaba Sarajevo zaduženim za implementaciju NATO-ove Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine (DCBI) i predstavnicima francuske odbrambeno-savjetodavne agencije „Défense Conseil International – DCI“, 26. januara 2024. godine u Sarajevu, sa ciljem sagledavanja mogućnosti implementacije projekata „Sistem zrakoplovne komunikacije i navigacije“ i „ISTAR“ (vrsta bespilotnih letjelica).

Domaćin sastanka je bio pomoćnik ministra za politiku i planove Dženan Redžo, sa saradnicima.

Ispred NATO-a iz Brisela sastanku su prisustvovali: DCBI program menadžer za BiH Renata Zaleska, oficir za odbrambeno planiranje Rohan Maxwell, predstavnici NATO Štaba Sarajevo brigadir Demiroz Volkan, pukovnik Cristiano Francesco, major Erdogan Koray, te predstavnici agencije DCI, zamjenik menadžera Odjeljenja za UAV Guy Zimmermann i projekt menadžer Éric Granié.

Na sastanku se razgovaralo se o mogućnostima implementacije projekata Sistema zrakoplovne komunikacije i navigacije i ISTAR, potrebnim kapacitetima, tehničkim karakteristikama, te postojećim resursima OS BiH koji će se moći nadograditi, kao i vremenskom okviru za implementaciju pomenutih projekata.

Projekat „ISTAR“ je sposobnost koja nije razvijena u BiH. Radi se o bespilotnim letjelicama kojima bi trebalo da budu opremljene OS BiH, a koje bi služile ne samo za upotrebu u OS BiH, nego i za pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju kako je to propisano Zakonom o odbrani BiH. Opremanje OS BiH bespilotnim letjelicama će osigurati potpunu kompatibilnost sa NATO-om i veću operativnost u pružanju pomoći civilnim strukturama i drugim NATO-vođenim operacijama.

Učesnici sastanka su iskazali obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u pripremi za realizaciju navedenih projekata NATO DCBI.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA