Vijesti

Izvršena primopredaja dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, ministar Helez ponosan: Imamo najjače Oružane snage do sada

1.2.2024

Svečana ceremonija primopredaje dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine između dosadašnjeg načelnika generalpukovnika Senada Mašovića i novoimenovanog generalmajora Gojka Kneževića održana je 31. januara 2024. godine u Domu OS BiH.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez sa svojim zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, komandantica NATO Štaba Sarajevo generalica Pamela L. McGaha, komandant misije Althea EUFOR generalmajor Laszlo Sticz, vojno diplomatski predstavnici u BiH, generalski kor OS BiH, predstavnici MO BiH i OS BiH, vjerskih zajednica i medija u BiH.


U svom obraćanju na svečanoj ceremoniji ministar odbrane BiH prisutnima je ponosno poručio da BiH ima jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. „OS BiH su stub suvereniteta naše države, ali i stub stabilnosti i sigurnosti svih građana i naroda u BiH. Svakako, među najzaslužnijim za to su dosadašnji načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa svojim zamjenicima generalmajorom Ivicom Jerkićem i generalmajorom Gojkom Kneževićem“, kazao je ministar Helez.

Helez se zahvalio svim pripadnicima OS BiH koji su u teškim i izazovnim vremenima profesionalno ispunjavali svoje zadatke, te je izrazio uvjerenje da su postignuti rezultati u izgradnji sistema odbrane, ujedno i prilika da OS BiH postanu dio sistema kolektivne sigurnosti i aktivan učesnik u izgradnji mira u svijetu.

„Siguran sam da će novoimenovani načelnik ZŠ Oružanih snaga BiH generalmajor Gojko Knežević, sa svojim zamjenicima brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem i brigadnim generalom Tomom Kolendom, nastaviti uspješno rukovoditi ZŠ OS BiH kao što je to do sad radio generalpukovnik Mašović. Generalmajoru Kneževiću čestitam postavljenje i želim puno zdravlja, sreće i uspjeha na novoj dužnosti te poručujem da možete računati na moju podršku. Budite primjer svojim vojnicima, kako u službi tako i u privatnom životu“, zaključio je ministar.

U svom izlaganju generalpukovnik Mašović čestitao je kolegi Kneževiću. „Biti na čelu OS BiH bila je izuzetna, odgovorna i zahtjevna dužnost. S ponosom danas mogu kazati da su protekle godine bile obilježene brojnim izazovima koji su, zahvaljujući pripadnicima OS BiH sa svih nivoa, uspješno savladani. Prije pet godina kazao sam da su dužnost, čast i država tri svete riječi koje diktiraju ono što mi trebamo biti, i time sam se vodio. Nadam se da sam doprinio razvoju i jačanju OS BiH u proteklim godinama“, kazao je Mašović.

Generalmajor Knežević zahvalio se na povjerenju koje mu je ukazano imenovanjem na ovu odgovornu dužnost. „Vjerujem da je postavljanje na ovu dužnost potvrda mog dosadašnjeg rada. Ovo je za mene novi izazov, koji ću, nadam se, uspješno realizovati uz podršku svojih kolega zamjenika i svih pripadnika OS BiH“, istakao je Knežević.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA