Vijesti

Ministar odbrane SR Njemačke Boris Pistorius sa čelnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH - Stabilnost Zapadnog Balkana prioritet

6.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra Aleksandrom Goganovićem i delegacijom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primio je u službenu posjetu 6. februara 2024. godine ministra odbrane Savezne Republike Njemačke Nj.E. Borisa Pistoriusa, koji sa delegacijom saveznog parlamenta Bundestag boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

https://www.youtube.com/watch?v=u-8HcWsxM3s

U fokusu razgovora bile su teme bilateralno-odbrambene saradnje, saradnje sa Evropskom unijom i NATO savezom, paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB), misiji EUFOR-a u BiH, globalnih i regionalnih sigurnosnih dešavanja, te stanju u Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH.

Izrazivši dobrodošlicu ministru Pistoriusu i njemačkim parlamentarcima, ministar Helez je istakao dobru i kontinuiranu saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, ocijenivši Njemačku kao dokazanog i pouzdanog vanjskopolitičkog partnera.

„Cijeneći naše vanjskopolitičke ciljeve u procesu evropskih i euroatlantskih integracija i činjenicu da je SR Njemačka članica i Evropske unije i NATO-a, te da u kontekstu složene sigurnosne situacije na globalnom nivou, kada govorimo o agresiji Rusije na Ukrajinu i odnosima Izraela i Hamasa, dijelimo vrlo slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove, stoga je naša kontinuirana saradnja u području odbrane i sigurnosti jedini pravi odgovor na te izazove i jedini put za ostvarenje zajedničkih strateških ciljeva“, rekao je. „Bosna i Hercegovina želi da bude suštinski dio evropske zajednice“, poručio je ministar Helez.

Također je izrazio zahvalnost Vladi SR Njemačke koja je kroz paket donacija Oružanim snagama BiH omogućila poboljšanje uslova za boravak pripadnika OS BiH na vojnim lokacijama, kao i zahvalnost na podršci u školovanju bh. kadeta i kadrova OS BiH kroz programe vojne pomoći u vojno obrazovnim institucijama SR Njemačke. „Rezultat toga je današnja posjeta lokaciji Rajlovac i otvaranje potpuno renoviranog objekta - škole njemačkog jezika, koja je uz pomoć finansijskih sredstava SR Njemačke predata na korištenje pripadnicima OS BiH, čime će se kroz jezičku obuku pripadnicima OS BiH omogućiti bolji standardi za rad i učenje.


Pored toga, kada je riječ o modernizaciji objekata OS BiH, Vlada SR Njemačke je kroz nekoliko značajnih finansijskih projekata, koji su započeli ili se nalaze u različitim fazama realizacije, u periodu 2021 - 2023. donirala oko šest miliona eura, ali isto tako su najavljeni i novi finansijski projekti od strane SR Njemačke u ovoj i narednoj godini, u vrijednosti od oko 7,2 miliona eura.

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Nj.E. Boris Pistorius se u ime članova njemačkog parlamenta i u svoje lično ime zahvalio ministru Helezu na srdačnom gostoprimstvu. Rekavši da je ovo njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini, ministar Pistorius se zahvalio na pouzdanoj podršci pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru. „Politika otvorenih vrata je prisutna. Za nas je stabilnost Zapadnog Balkana prioritet. Evropske integracije su cilj svih nas. Mada neće biti lako dostići taj cilj, obzirom da postoje određene poteškoće, ali moramo ozbiljno raditi na ispunjavanju zajedničkih ciljeva i danas smo tu da vam pružimo našu podršku“, poručio je ministar Pistorius. Također je istakao veliki značaj i ulogu misije EUFOR-a u BiH „Althea“ u BiH koju Njemačka snažno podržava.

Zamjenik ministra odbrane Goganović pohvalio je saradnju sa Misijom EUFOR-a u BiH koji, kako je rekao, osigurava stabilnost u BiH. Govoreći o NATO integracijama, Goganović je istakao da „po tom pitanju u BiH ne postoji politički konsenzus, ali svi podržavamo saradnju sa NATO-om.“ „Svjedoci smo mnogih sukoba u svijetu, ali BiH će uvijek glasati za mir i zbog toga nam je jako bitna regionalna saradnja. Put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nema alternativu“, zaključio je zamjenik ministra Goganović. 

Interesirajući se za stanje u Bosni i Hercegovini, procesu evropskih i euroatlantskih integracija, stanju u Oružanim snagama BiH, te nastavku EUFOR-ove misije „Althea“ u BiH, članovi Bundestaga su poručili da će pružiti snažnu podršku i Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i euroatlantskom putu, kao i Oružanim snagama BiH u jačanju njihovih kapaciteta.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

17 FOTO GALERIJA