Vijesti

Susret ministra Heleza sa predstavnicima Vijeća za razmjenu Savezne Države Maryland

7.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ugostio je 7. februara 2024. godine suosnivače Vijeća za razmjenu Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine, Adnana Hadrovića i Emira Nurkića Kačapora.

Ministar Helez je izrazio zadovoljstvo što može da vidi da se dijaspora iz BiH aktivno uključuje u pomaganje i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Saradnja Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine postoji već 20 godina i dala je značajne rezultate, posebno u vojnom dijelu saradnje.

Prilikom posjete ministra Heleza Marylandu u aprilu 2023. godine, dogovoreno je proširenje saradnje BiH i Marylanda na civilne resurse. U tom kontekstu ministar je predao pismo namjere za saradnju u oblasti privrede, zdravstva i kulture naše dvije zemlje.

Na današnjem sastanku konkretizirani su planovi proširenja te saradnje. „Učinit ćemo sve da benefite partnerstva sa Marylandom osjete ne samo naši vojnici, nego i građani naše zemlje. Cilj nam je u okviru civilne saradnje razviti kulturne, sportske, školske razmjene između Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Helez.

Rad Vijeća za razmjenu Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine ima punu podršku Nacionalne garde Maryland i civilnih vlasti ove savezne države.

Ovo je prilika da se obogate odnosi Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine, ali i da se dijaspora iz BiH u SAD upozna sa aktivnostima Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH i ali i općenito o svim dešavanjima iz BiH.

Također, ovo je prilika i da se građani SAD-a upoznaju sa pozitivnim pričama u Oružanim snagama BiH, ali i o rezultatima podrške koju SAD već duži niz godina pružaju Bosni i Hercegovini.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba