Vijesti

Ambasador Poljske Jasionowski u nastupnoj posjeti MO BiH: Vrijeme je da BiH iskoristi svojih pet minuta kada je u pitanju EU put

9.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je 9. februara 2024. godine u nastupnu posjetu Nj.E. Andrzejа Jasionowskоg, ambasadora Republike Poljske u BiH.

Tokom sastanka akteri su razgovarali o bilateralnoj i međunarodnoj saradnji, euroatlantskim integracijama, poljskim vojnicima koji se nalaze u sastavu snaga EUFOR-a u BiH, sigurnosnoj situaciji u svijetu, uticaju trenutnih kriza na sigurnosnu situaciju u BiH.

Ministar Helez je istakao da cijeni što Republika Poljska, kao članica NATO-a, daje značajan doprinos operacijama podrške miru u BiH.

„Saradnja u području odbrane između naše dvije države nije posebno intenzivirana, ali je u duhu prijateljstva i što doprinosi razvoju OS BiH, a Republika Poljska, kao članica NATO-a, je zemlja respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO. Naše dvije zemlje nemaju potpisan Sporazum o saradnji na području odbrane, niti drugi pravni akt koji je u postupku zaklјučenja. Potencijalna vojna saradnja između dvije zemlјe može se ostvariti na polјu obuke, zapravo učešća pripadnika OS BiH na aktivnostima obuke u Republici Polјskoj“, kazao je ministar.

Ministar je ambasadora Jasionowskog upoznao i u kojoj fazi je realizacija Paketa podrške (DCB), te zamolio ukoliko je Poljska u mogućnosti da se uključi i pomogne našoj zemlji kroz ovaj paket.

Ambasador Poljske zahvalio se ministru i zamjeniku na gostoprimstvu. „Istina je da BiH ima svojih pet minuta kada je u pitanju EU put. Nadam se da ćete iskoristiti taj trenutak i u martu dobiti status pregovarača. Poljska podržava vaše aspiracije i za NATO savez. Također, podržavam edukaciju vaših pripadnika na akademijama u Poljskoj“, kazao je Jasionowski.

Zamjenik Goganović istakao je da ima prostora za produbljenje saradnje sa R. Poljskom. „Vaša zemlja učestvovala je kao partner u osnivanju Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) 2004. godine, te je dala značajan doprinos u radu istog u periodu od 2004. do 2010. godine, kada je PSOTC imao međunarodni status. Na različitim seminarima u PSOTC-u do 2023. godine učestvovalo je 18 pripadnika Oružanih snaga Polјske. Svi vidimo BiH u EU, a mi u ovoj zemlji najbolje znamo šta su ratni sukobi, tako da će BiH uvijek biti za mir“, kazao je Goganović.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA