Vijesti

Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u F BiH

12.2.2024

Penzionisani pripadnici OS BiH su organizovali svečanost povodom stupanja na snagu novog Zakona o ujednačavanju penzija u F BiH, ostvarenih po Zakonu o službi u OS BiH, 12. februara 2024. godine, u Domu OS BiH.

Na svečanosti su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general Mirsad Ahmić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, te bivši i sadašnji pripadnici OS BiH.

Ovim zakonom je otklonjena velika razlika u penzijama bivših pripadnika OS BiH, vojnim osiguranicima, koji su penzionisani nakon 2018. godine.

Prisutnima se na svečanosti obratio  ministar odbrane BiH Zukan Helez riječima: „Stupanjem na snagu novog Zakona PIO/MIO FBiH ispravili smo nepravdu i diskriminaciju koju je bivša vlast učinila prema profesionalnim vojnim lica u ostvarivanju i korištenju prava na penziju.“

Nakon što je ministar Helez preuzeo dužnost ministra odbrane BiH, formirao je  Radnu grupu na čelu sa generalima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, sa ciljem eliminacije nejednakosti u visini vojnih penzija.

„Danas želim izraziti posebno zadovoljstvo činjenicom da je počela isplata penzija uz primjenu povećanog koeficijenta, na opće zadovoljstvo ne samo korisnika penzija i članova njihovih porodica, nego i nas koji se nalazimo na čelu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH“, istakao je ministar Helez.

Ministar se na kraju zahvalio svim osobama koje su dale doprinos u ispravljanju ove diskriminacije.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA