Vijesti

Ministar Helez sa vojnim atašeom UK Taylorom: Ujedinjeno Kraljevstvo smatramo našim iskrenim prijateljem

16.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenikom ministra Slavenom Galićem i saradnicima primio je 16. februara 2024. godine vojnog atašea Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini pukovnika Edwarda Taylora, s ciljem upoznavanja o trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH te konsultacija po pitanju nastavka daljnje bilateralno-odbrambene saradnje dvije zemlje.

Ministar Helez uputio je riječi zahvalnosti pukovniku Tayloru zbog dugogodišnje pomoći koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH. „Po intenzitetu vojne saradnje, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od zemalja sa kojima BiH najviše sarađuje. Hvala vam na svemu što ste uradili za nas. Nadam se da ćemo našu saradnju podići na viši nivo, iako je naša dugogodišnja saradnja na zavidnom nivou. Smatramo vas našim prijateljem, i naša vrata će biti uvijek otvorena za vas“, poručio je ministar Helez. Također, upoznao je pukovnika Taylora o implementaciji projekta jačanja odbrambenih kapaciteta BiH (DCB), procesu deminiranja, opremanja Bataljonske grupe lake pješadije BGLP, rješavanja viškova naoružanja i municije, važnosti misije EUFOR-a u BiH, te dodao da je vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine put ka euroatlantskim integracijama.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem Plana saradnje za 2024. godinu, koji se ogleda u mnogobrojnim aktivnostima na polju obuke, edukacije, vojnih vježbi, te su razmijenili mišljenja o budućim zajedničkim projektima i programima na polju kiberentičke sigurnosti, decentralizacije javnih nabavki, procesa prijema u vojnu službu.

U tom kontekstu, vojni ataše Taylor je naglasio da će UK uvijek biti spremno da pruži podršku Oružanim snagama BiH, te da zajedničkim snagama, edukacijom, vojnom obukom i zajedničkim vježbama će doprinositi razvoju kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra Galić se također zahvalio za svu dosadašnju podršku, te naglasio da su svi budući projekti dobrodošli. Pored misije EUFOR-a u BiH, koji i ima značajnu ulogu u održanju stabilnosti i sigurnosti u BiH, ukazao je i na važnost prisustva vojske UK u BiH, koje bi dodatno doprinijele stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA