Vijesti

Delegacija MO BiH posjetila kadete iz BiH na Vojnoj akademiji Kopnene vojske R. Turske

5.3.2024

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine obavila je radnu posjetu kadetima iz Bosne i Hercegovine koji se školuju na Vojnoj akademiji Kopnene vojske Republike Turske u Ankari.

Tokom posjete obavljeni su razgovori sa predstavnicima menadžmenta vojne akademije koji su iskazali zadovoljstvo postignutim akademskim rezultatima i profesionalnim ponašanjem naših kadeta. 

Delegacija MO BiH je prenijela riječi zahvalnosti Oružanim snagama Republike Turske za pomoć i podršku koju pružaju Oružanim snagama BiH u polju školovanja i obuke naših kadeta i profesionalnih vojnih lica.

Tokom razgovora sa kadetima fokus je bio na tekućim izazovima tokom školovanja, ali i na planovima za budućnost nakon završetka vojne akademije. Kadeti su istakli zadovoljstvo uslovima školovanja na vojnoj akademiji, kao i mogućnostima odabira studija različitih civilnih fakulteta uporedo sa studiranjem na vojnoj akademiji, što u značajnoj mjeri osigurava kvalitetan profesionalni razvoj u budućoj karijeri oficira OS BiH.

Saradnja sa vojnim akademijama OS R. Turske ima višegodišnju tradiciju i trenutno se naši kadeti u značajnom procentu školuju na tri vojne akademije u Republici Turskoj.

Delegacija MO BiH je na kraju posjete iskazala zadovoljstvo viđenim i želju da će se i u budućnosti saradnja u oblasti školovanja i obuke sa OS Republike Turske zadržati na istom nivou.   

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba