Vijesti

Zamjenik ministra Goganović sa delegacijom Kraljevine Nizozemske: siguran Balkan je i sigurna Evropa

6.3.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, u prisustvu načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajora Gojka Kneževića i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse brigadnog generala Mirsada Ahmića, primio je 6. marta 2024. godine delegaciju Kraljevine Nizozemske, šefa Odjela za evaluacije Ministarstva odbrane Nizozemske kapetana Henka Zwiera i gospodina Henka Voskampa iz Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske.

Gostujućoj delegaciji zamjenik ministra Goganović predstavio je ključne aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Govorilo se i o sigurnosnoj situaciji u svijetu i refleksijama geopolitičkih dešavanja na BiH. U tom pogledu Goganović je istakao da je sigurnosna situacija u BiH stabilna i da će „Bosna i Hercegovina uvijek glasati za mir“. Pohvalio je ulogu EUFOR-a u BiH koji ima mandat da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH,  i čije prisustvo doprinosi stabilnosti i sigurnosti u BiH. Ističući važnost regionalne saradnje, rekao je da „dobri međususjedski odnosi znače siguran Balkan, a siguran Balkan je i sigurna Evropa“, zaključio je Goganović.

General Knežević zahvalio se na podršci koju Kraljevina Nizozemska pruža Oružanim snagama BiH, pohvalio aktivnosti na potpisivanju Plana bilateralne vojne saradnje dvije zemlje za 2024. godinu, a tiče se kurseva policijskih službenika UN-a, vojnih posmatrača UN-a i međunarodnih vojnih aktivnosti iz oblasti operacija podrške miru. Također je pohvalio učešće nizozemskih pripadnika u EUFOR-ovoj misiji „Althea“, koji je bitan faktor stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Zahvalivši se na podršci institucionalnim kapacitetima ne samo institucijama odbrane, nego i cijeloj Bosni i Hercegovini u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva, general Ahmić je izrazio očekivanja da će se saradnja dviju zemalja u oblasti odbrane podići na još viši nivo dolaskom rezidentnog vojnog atašea Kraljevine Nizozemske u BiH, te predložio mogući doprinos Nizozemske u podršci resursima Oružanih snaga BiH kroz NATO-ov program pomoći DCB.

Gostujuća delegacije Kraljevine Nizozemske poručila je da je stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu prioritet, posebno kada se govori o geopolitičkoj situaciji u posljednje dvije godine. Poručili su da učešćem pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Nizozmeske u Misiji EUFOR-a „Althea“ svakako nastoje dati svoj doprinos sigurnosti i stabilnosti u BiH, te podržali nastojanja BiH na putu ka Evropskoj uniji, rekavši da je današnja posjeta izraz posvećenosti BiH i podrška putu ka Evropskoj uniji.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

 

4 FOTO GALERIJA