Vijesti

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Šajinović održao sastanak sa ambasadorom Republike Estonije za BiH

6.3.2024

Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, sa saradnicima, održao je 6. marta 2024. godine sastanak sa Nj.E. Raulom Toomasom, ambasadorom Republike Estonije za Bosnu i Hercegovinu.

Na početku sastanka, gospodin Šajinović je upoznao ambasadora Toomasa sa trenutnim statusom Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja euroatlantskim integracijama, kao i sa kontinuitetom saradnje kroz NATO program "Partnerstvo za mir". Također, gospodin Šajinović je izrazio zahvalnost ambasadoru Toomasu na dosadašnjoj podršci, istaknuvši važnost školovanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na NATO-ovom  Baltičkom odbrambenom koledžu (Baltic Defence College) u Estoniji.

Ambasador Toomas je informirao gospodina Šajinovića o izazovima sa kojima se suočava Republika Estonija, izražavajući istovremeno punu podršku Bosni i Hercegovini u aktivnostima koje se odnose na saradnju sa NATO partnerima.

Također, ambasador Tomas je održao sastanak sa gospodinom Predragom Đurićem, pomoćnikom ministra odbrane BiH za obavještajno-sigurnosne poslove, zajedno sa njegovim saradnicima, prilikom čega im je poklonio publikaciju "Kako mi vidimo rat", koju su pripremile sigurnosne službe Estonije.

Glavna tema sastanka bila je sigurnosna situacija i integracija u NATO, kao i kapaciteti Republike Estonije u oblasti kobernetičke sigurnosti u NATO-ovom Centru izvrsnosti za saradnju u odbrani od kibernetičkog napada.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA