Vijesti

Ministar odbrane Helez razgovarao sa vojnim atašeom SAD-a

22.3.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je, u petak 22. marta 2024. godine, u posjetu primio vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

Sagovornici su razgovarali o daljem razvoju i aktivnostima Oružanih snaga BiH, kao i političkoj situaciji u Evropi i regionu. Brigadir Adams je čestitao ministru Helezu na činjenici da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Helez je istakao kako je ponosan što je Vijeće ministara BiH, u kojem je on zamjenik predsjedavajuće, na tom putu više uradilo za godinu dana nego ostali sazivi Vijeća ministara BiH za duži niz godina.

„Otvaranjem pregovora za punopravno članstvo u EU sad počinje pravi posao za BiH na euroatlantskom putu, a mi ćemo vam u tome i dalje pomagati“, rekao je vojni ataše SAD u BiH.

Ministar Helez je istakao da mu je posebno drago što se u javnoj komunikaciji NATO-a ističe činjenica da su vrata punopravnog članstva u NATO savezu otvorena za BiH, Ukrajinu i Gruziju, ali i pri tome naša zemlja se ističe kao jedina od tih država koja ima Akcioni plan za članstvo (MAP). 

„Hvala Vam što u tome imamo ključnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao i u suočavanju s malignim uticajima koji nas u tome pokušavaju omesti“, rekao je ministar Zukan Helez.

Brigadir Adams je konstatovao i da je nedavna posjeta članova Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) Bosni i Hercegovini bila vrlo uspješna i korisna za BiH. Sagovornici su razgovarali i o izazovima u procesu nabavki i modernizacije OS BiH, kao i procesu podmlađivanja personala Oružanih snaga BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

2 FOTO GALERIJA