Vijesti

Obuka iz oblasti zaštite tajnih podataka pripadnika MO i OS BiH

26.3.2024

Obuka iz oblasti zaštite tajnih podataka predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine realizira se u periodu od 26. do 27. marta 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH.

Obuka iz oblasti zaštite tajnih podataka namijenjena je predstavnicima MO i OS BiH, a izvode je predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH.

Na otvorenju obuke prisutnim se obratio pomoćnik ministra za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH Predrag Đurić. Tom prilikom Đurić je istakao da će polaznici realizacijom ove i sličnih obuka steći vještine u obradi tajnih podataka koje će uspješno primjenjivati u odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH.

Također navedena obuka će osposobiti učesnike da postanu certifikovani koordinatori za izvođenje budućih obuka iz oblasti zaštite tajnih podataka u MO i OS BiH.

Tokom dana učesnici obuke su, između ostalog, diskutovali o temama koje se tiču propisa iz oblasti zaštite tajnih podataka, mjesta, uloge i nadležnosti državnog sigurnosnog organa u sistemu zaštite tajnih podataka, procedurama vršenja sigurnosnih provjera, kao i postupanjima u slučaju sigurnosnih smetnji.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba