Vijesti

Ministar Helez i komandant EUFOR-a general Sticz: Važna uloga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

27.3.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u prisustvu zamjenika za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića i svojih saradnika, sastao se 27. marta 2024. godine sa komandantom EUFOR-a generalmajorom Lászlóm Sticzom i njegovim zamjenikom brigadnim generalom Lorenzom Dal Masom.

Teme o kojima se razgovaralo tokom sastanka su područja kolektivne obuke, procesa deminiranja i rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, u kojima Oružane snage BiH i EUFOR u BiH ostvaruju značajnu saradnju.

Ističući veoma važnu ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, ministar Helez je izrazio zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina dobila status pregovarača za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te je rekao da su to velike zasluge i Misije EUFOR-a u BiH i država Mađarske i Italije koje su svojim naporima doprinijele dobijanju početka pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Također je izrazio i zadovoljstvo činjenicom što je od strane NATO-a prepoznato da BiH napreduje i po pitanju pristupa NATO-u.

Komandant EUFOR-a Sticz upoznao je ministra i prisutne o novoj poziciji zamjenika komandanta EUFOR-a, na čije je čelo došao italijanski brigadni general Lorenzo Dal Maso pod čijom komandom će, između ostalog, biti područja deminiranja i rješavanja viškova municije. Tom prilikom Dal Maso je najavio da se raduje saradnji sa Oružanim snagama BiH.

U daljem toku razgovora, ministar Helez je istakao da će Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH pružiti punu podršku u realizaciji predstojeće EUFOR-ove kolektivne vježbe Brzi odgovor, kako učešćem pripadnika Oružanih snaga BiH u vježbi tako i korištenjem lokacije Oružanih snaga „Manjača“. Nadalje sagovornici su se složili da se treba ubrzano raditi na procesu deminiranja, jačanju kapaciteta deminerskog bataljona OS BiH, kao i procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. U tom pogledu, general Sticz je ukazao i na važnost rješavanja pitanja neperspektivnih lokacija na kojima se skladišti municija, te je obećao punu podršku EUFOR-a Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Zamjenik ministra Goganović je pohvalio saradnju Misije EUFOR-a u BiH sa Ministarstvom odbrane BiH. Iskazao je zahvalnost za svu dosadašnju i buduću podršku EUFOR-u kako u procesu deminiranja, tako i u procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, naglasivši da taj proces ostaje u fokusu prioriteta Ministarstva odbrane BiH. Također je izrazio zahvalnost za podršku državama iz kojih dolaze generali Sticz i Dal Maso, Mađarskoj i Italiji, što su pomogle Bosni i Hercegovini da dobije status pregovarača i zaključio da je saradnja sa EUFOR-om na najvišem nivou.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA