Vijesti

19. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 32. godišnjica Hrvatskoga vijeća odbrane obilježena u Sarajevu

3.4.2024

U povodu obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane i 19. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH, 3. aprila 2024. godine, delegacija MO i OS BiH, predvođena zamjenikom ministra odbrane BiH Slavenom Galićem, položila je vijence i upalila svijeće na spomen-obilježju poginulim i umrlim braniocima HVO-a na Rimokatoličkom groblju Sveti Josip u Sarajevu.

U delegaciji MO i OS BiH nalazili su se i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, brigadiri Mato Đukić i Zdenko Vidaković, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, a polaganju vijenaca prisustvovali su i predstavnici Udruženja branilaca HVO-a, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale branioce HVO-a, koju je predvodio don Fabijan Stanušić, kapelan vojne kapelanije svetog Ivana Merca u kasarni u Rajlovac u Sarajevu.

U okviru petodnevnog programa obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane i 19. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH, a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH položit će vijence i zapaliti svijeće, pored Sarajeva, na spomen obilježjima u Vitezu, Tomislavgradu, Orašju i Mostaru. Polaganje vijenaca bit će upriličeno i po gradovima i općinama u kojima je djelovao HVO.

Centralna vojna svečanost obilježavanja 19. godišnjice osnivanja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 32. godišnjice osnivanja HVO-a održat će se u ponedjeljak, 8. aprila 2024. godine, u Mostaru.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

 

6 FOTO GALERIJA