Vijesti

Zajednička pres-konferencija ministra odbrane BiH Heleza i komandanta EUFOR-a Sticza: Strateške rezervne snage iz Francuske dolaze u našu zemlju

3.4.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za politike i planove Slaven Galić prisustvovali su sa komandantom EUFOR-a generalmajorom Lászlóm Sticzom (Laslo Štic) zajedničkoj pres-konferenciji u srijedu, 3. aprila 2024. godine u kampu Butmir.

Konferenciji je prisustvovao i brigadni general Tomo Kolenda, Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije.

Tema konferencije bila je raspoređivanje snaga strateške rezerve EUFOR-a. Strateške rezervne snage iz Francuske dolaze u narednoj sedmici u našu zemlju i bit će raspoređene otprilike mjesec dana. Raspoređivanje ovih snaga strateške rezerve pokazuju predanost EUFOR-a i Evropske unije BiH, a za vrijeme svog boravka u BiH rezervne snage će izvoditi obuku sa već raspoređenim snagama EUFOR-a i pripadnicima OS BiH.

Ministar Helez se zahvalio generalmajoru Sticzu zbog podrške koju EUFOR pruža našoj zemlji.

„Znamo da EUFOR ima izvršni mandat koji se na godišnjem nivou odobrava rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, zatim i neizvršni mandat koji se odnosi na „Podršku Oružanim snagama BiH u kolektivnoj i kombinovanoj obuci“. Ovog mjeseca mi zajednički provodimo obuku koja je u službi pripreme za vježbu „Kombinovani odgovor“ i planirana je od 20. do 24. maja 2024. godine na Manjači. U aktivnost je uključen 1. bataljon 6. pješadijske brigade OS BiH, kao i pripadnici EUFOR-a“, kazao je Helez.

Ministar odbrane BiH dodao je da je ovo izvrsna prilika da se naše Oružane snage obučavaju, a poslije i učestvuju u vježbi sa snagama Evropske unije, koja je i dio našeg godišnjeg plana obuke i vježbi.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Sticz naglasio je da se određeni broj zemalja članica Evropske unije obavezao da će osigurati rezervne snage u Bosni i Hercegovini.

„Rezevne snage se redovno raspoređuju u BiH zbog izvođenja obuke, kako bi bili upoznati sa procedurama EUFOR-a u BiH, ali i kako bi bili spremni ukoliko bude potrebno da se integrišu i završi određeni zadatak. EUFOR je jak, sposoban i dostojan partner BiH“, kazao je Sticz.

Zamjenik Galić zahvalio se EUFOR-u što imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti u našoj zemlji.

„Svake godine izvodimo zajedničke vježbe sa trupama EUFOR-a, i sve to doprinosi većoj spremnosti pripadnika OS BiH“, naglasio je Galić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA