Vijesti

Svečano obilježena 19. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 32. godišnjica formiranja Armije RBiH

15.4.2024

Centralna svečanost jubilarne 19. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 32. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine održana je 15. aprila 2024. godine u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić, generali OS BiH, predstavnici MO i OS BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH,  generali Armije RBiH, predstavnici boračkih asocijacija, demobilisani i penzionisani pripadnici ARBiH i OS BiH, predstavnici vjerskih i međunarodnih organizacija u BiH i vojno-diplomatskog kora akreditiranog u BiH, kao i ostali gosti iz javnog i kulturnog  života Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Nakon predaje raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH, otpočela je centralna svečanost na kojoj su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i komandant 2. pješadijskog (rendžersdkog) puka OS BiH pukovnik Omšo Hasić.

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, čestitao je Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, ujedno i  Dan Armije RBiH uz prigodne riječi: „ S najvećim ponosom sjećamo se Armije RBiH i čuvamo tradiciju slobodarske Armije RBiH koja je branila multietničku, demokratsku i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu. Danas su Oružane snage BiH jedina legalna vojna sila u našoj državi. One su, između ostalog, zadužene i spremne za pružanje vojne odbrane Bosni i Hercegovini kao i pomoć civilni organima i stanovništvu na cijeloj teritoriji BiH. Oružane snage BiH predstavljaju garant sigurnosti za svakog čovjeka.“

U odsutnosti ministra odbrane BiH gospodina Zukan Heleza, pročitana je njegova čestitka za Dan Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH. Između ostalog u čestitci je istaknuto: Obaveza nam je da našu domovinu, koju smo sačuvali 90-tih godina prošlog stoljeća, nastavimo razvijati kao demokratsku državu, članicu Evropske unije i NATO saveza, u kojoj će svaki čovjek na svakome pedlju imati jednaka prava te ugodno živjeti od svoga rada. Danas  2. pješadijski puk OS BiH časno i odgovorno čuva identitet i vojno naslijeđe Armije BiH.  Pripadnici 2. pješadijskog puka OS BiH u posljednjih 19 godina uradili su mnogo na očuvanju sjećanja kroz obilježavanje značajnih datuma i događaja, ali i prikupljanju muzejske građe iz bogate historije Armije Republike BiH. Kao rezultat tog truda i rada, danas otvaramo ovaj muzej u Bihaću. Njima, kao i svima koji su dali doprinos da se ovaj muzej otvori se zahvaljujem i čestitam otvaranje Muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH.“

Komandant puka Omšo Hasić je kratko podsjetio na genezu razvoja Armije RBiH, te rezultate koje su ostvarili pripadnici 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, a posebno se osvrnuo na pripremu otvaranja Muzeja i Odjeljenja muzeja puka u Bihaću. Zahvalio se svima, a posebno Vladi USK i građanima USK, koji su dali doprinos da Odjeljenje muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH u Bihaću danas bude otvoreno za javnost.

Nakon ceremonije, svečanim presijecanjem vrpce upriličeno je otvaranje Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, brigadnog generala OS BiH Mirsada Ahmića i premijera USK.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

 

8 FOTO GALERIJA