Vijesti

Francuska kompanija za proizvodnju naoružanja posjetila MO i OS BiH s ciljem implementacije projekta Nabavke specijaliziranih vozila

18.4.2024

Predstavnici francuske agencije “L'Économat des Armées (EdA)”, angažirane u procesu implementacije NATO Inicijative izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCBI) po projektu Nabavke specijaliziranih vozila za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, boravili su u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine od 16. do 18. aprila 2024. godine.

Na lokaciji kasarne Rajlovac, 17. aprila 2024. godine realiziran je radni sastanak s ciljem razmatranja tehničkih specifikacija specijalnih motornih vozila, odobrenih kroz NATO DCB inicijativu, usaglašavanje istih, te upoznavanje sa daljnjim procesom rada i aktivnostima koje će prethoditi do potpune implementacije iste. Na sastanku su, pored predstavnika EdA tima iz Republike Francuske, prisustvovali i predstavnici NATO Štaba iz Sarajeva, kao i predstavnici OS BiH. 

Završni sastanak održan je 18. aprila u zgradi MO BiH, čiji domaćin je bio Dženan Redžo, pomoćnik ministra za politiku i planove sa saradnicima, te predstavnici Sektora za međunarodnu saradnju, nabavku i logistiku i Zajedničkog štaba OS BiH.  

Pored pomoćnika ministra odbrane Dženana Redže sastanku su prisustvovali predstavnici kompanije, Sebastian Lenoble, biznis menadžer, Arthur Desaules, internacionalni kontakt menadžer, Hélène DIAS, menadžer prodaje, predstavnici NATO Štaba Sarajevo te putem video linka Renata Zaleska NATO DCBI program menadžer za BiH.

Prisutnima se obratio pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, koji je zaželio dobrodošlicu gostima, te se razgovaralo na temu implementacije projekta Nabavke specijaliziranih vozila, što je u skladu sa Planom modernizacije Oružanih snaga BiH. 

Zaključeno je da je posjeta ispunila očekivanja učesnika, te da se u narednom periodu očekuje poduzimanje daljih aktivnosti do potpune implementacije predmetne NATO DCB inicijative.

Učesnici sastanka su iskazali obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, tokom i predviđenom dinamikom u realizaciji projekata NATO DCBI. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA