Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez i vojni ataše SR Njemačke u BiH Nolte potpisali Tehničke sporazume: Nastavljamo finansijski pomagati OS BiH

19.4.2024

Potpisivanje Tehničkih sporazuma i anex-a 2 između Ministarstva odbrane BiH i Savezne Republike Njemačke upriličeno je u petak, 19. aprila 2024. godine u prostorijama MO BiH, a potpisnici su bili ministar odbrane Zukan Helez i pukovnik Franz-Josef Nolte, vojni ataše SR Njemačke u BiH.

Savezna Republika Njemačka kroz potpisane sporazume donira finansijska sredstva za nabavku terenskih uniformi i infrastrukturne radove na lokacijama Oružanih snaga BiH, a ukupna vrijednost donacije iznosi više od pet miliona eura.

Ministar Helez se zahvalio pukovniku Nolteu, kazavši da je ovo još jedna potvrda da SR Njemačka spada u snažne i pouzdane partnere BiH na njenom putu ka jačanju vlastitih kapaciteta i modernizaciji OS BiH.

„Čvrsto vjerujem da će i današnje potpisivanje Tehničkih sporazuma i anex-a 2, koji će biti finansirani uz pomoć donacije Vlade SR Njemačke, omogućiti modernizaciju OS BiH i na taj način omogućiti bolje uslove za rad i boravak pripadnicima OS BiH. Važno je napomenuti da ovo nije jedina pomoć u modernizaciji objekata za potrebe OS BiH, nego se ista odvija kroz nekoliko značajnih finansijskih projekata koji su započeli ili se nalaze u različitim fazama realizacije, ali isto tako su najavljeni i novi projekti od strane SR Njemačke u ovoj godini“, kazao je Helez.

Pukovnik Nolte je naglasio da potpisivanje sporazuma znači i nastavak dobre saradnje.

„Jedan od ciljeva nam je da naše partnere osposobimo da imaju stabilno i sigurno okruženje. Gdje god je pomoć potrebna, a mi možemo pomoći, stojimo vam na raspolaganju“, kazao je Nolte. 

Tokom sastanka upriličeno je i potpisivanje Pisma o financijskom transferu za Projekt 030, a potpisali su ga predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Svetlana Pavelić i vojni ataše SR Njemačke u BiH pukovnik Nolte. Kroz ovaj projekat doniraju se sredstva za modernizaciju skladišta naoružanja u Visokom.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA