Vijesti

Održana pres-konferencija u povodu Drugog svjetskog vojnog takmičenja u polumaratonu

24.5.2024

U povodu organizacije Drugog svjetskog vojnog takmičenja u polumaratonu u našoj zemlji (2nd CISM World Military Championship), koji će se održati u nedјelju, 26. maja 2024. godine na lokaciji općine Ilidža sa početkom u 10.00 sati, danas su na konferenciji za medije prezentirane potrebne informacije o ovom velikom događaju.

Učesnici  konferencije ispred MO i OS BiH bili su zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić i načelnik Odjeljenja za sport ZŠ OS BiH brigadir Kemal Suljević,  predstavnici CISM, direktor za sport pukovnik Jan van den Dool i direktorica za atletiku  Margherita Magnani, te organizator “Ilidža RUN”- koorganizator 2. svjetskog vojnog prvenstva u polumaratonu Senahid Godinjak.

Na konferenciji su prezentirane osnovne informacije vezano za ovaj događaj i ovakvu vrstu sportskog takmičenja, čiji pokrovitelj je Međunarodni vojni komitet za sport (CISM).

General Mirsad Ahmić je naglasio veliki značaj održavanja ovog takmičenja u našoj zemlji u smislu naše spremnosti kao domaćina da ugostimo preko 246 učesnika iz 29 zemalja, i pošaljemo poruku mira, zajedništva i tolerancije kroz vojni sport. „Nama je velika čast biti domaćin ovakvom događaju, a posebno imajući u vidu da smo mi druga zemlja u kojoj se organizira prvenstvo u polumaratonu u okviru  CISM-a“, istakao je general Ahmić.

Prvo Svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu, kao dio CISM-a, održano je 2023. godine u Luzernu, Švicarska.  Ovakvi događaji okupljaju stotine vojnih sportista iz desetina zemalja, koji se takmiče na trci dužine 21,1 km.

CISM događaji su poznati po svojoj specifičnosti da okupe vojne sportiste iz cijelog svijeta, promovirajući mir i prijateljstvo kroz sport. Organizacija je tokom godina rasla i danas ima 140 zemalja članica, a događaji CISM-a naglašavaju vrijednosti prijateljstva, sportskog duha i mira. Pored polumaratona, CISM organizira prvenstva u mnogim drugim sportskim disciplinama, uključujući atletiku, košarku, boks, mačevanje, fudbal, džudo, ragbi, skijanje kao i druge raznovrsne sportske događaje i takmičenja.

Tim povodom pozivamo javnost i medije da prate ovaj događaj, i to:

Ceremonija otvaranja, 25. maj, lokacija Velikog parka Ilidža, sa početkom u 19.30 sati,

Početak trke, 26. maj, 10.00 sati, lokacija Veliki Park Ilidža,

Ceremonija zatvaranja i dodjela medalja, 26. maj, 13.00 sati.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba