Vijesti

Aktivnosti ministra Heleza u Briselu: „Uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji zaustavilo bi širenje ruskog uticaja“

24.5.2024

U nastavku službene posjete sjedištu NATO-a, ministar odbrane Zukan Helez održao je 23. maja 2024. godine sastanak sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu generalom Christopherom Cavolijem, a zatim i sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi generalom Hubertom Cottereauom, te drugim visokim zvaničnicima NATO saveza.

U otvorenom sastanku sa generalom Cavolijem, ministar Helez ga je upoznao sa pogoršanom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona, te da ovaj uticaj može preoblikovati Zapadni Balkan, ali i cijelu Evropu, a da NATO savez ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Rusije.

„Ne smije se dozvoliti da Rusija, koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko Zapadnog Balkana prodre u srce Evrope“, rekao je Helez.

Kako bi spriječili neželjeni uticaj od strane Ruske Federacije i sličnih destruktivnih snaga na našim prostorima na području Zapadnog Balkana, generalu Cavoliju i drugim visokim zvaničnicima NATO-a ministar Helez je predložio unapređenje saradnje između naše zemlje i NATO saveza, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivzračnim sistemima kratkog i srednjeg dometa.

Također, ministar Helez je potencirao uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji što bi zaustavilo širenje destruktivnih uticaja, te dalo dodatne garancije stabilnosti, sigurnosti te suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Na kraju, ministar Helez je generalu Cavoliju predložio da se našoj zemlji uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu. Kao članica NATO saveza, naša zemlja bi bila sigurnija, ekonomski naprednija, trajno bi donijela stabilnost Zapadnom Balkanu i učinila Savez snažnijim.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA