Vijesti

Ministar odbrane BiH na 30. Međunarodnom forumu o globalnoj sigurnosti na temu „Mir i sigurnost-izazovi u budućnosti“

24.6.2013

U Parizu je danas 24.06. 2013. godine počeo sa radom 30. Međunarodni forum o globalnoj sigurnosti na temu „Mir i sigurnost-izazovi u budućnosti“.
Navedeni Forum održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Francuske, odnosno ministra odbrane Njegove Ekselencije Jean-Yves Le Drian. U organizaciji Foruma, kao sponzori, pored Ministarstva odbrane Republike Francuske, neposredno su uključeni i Ministarstvo odbrane SAD-a, NATO HQ, te više multinacionalnih koorporacija.

Značaj ovog Foruma u internacionalnim okvirima potvrđuje i činjenica o više od 60 učesnika iz 22 zemlje Evrope, Azije, Amerike, među kojima su i SAD, Kanada, Kina, Japan, UK, Njemačka, Francuska, Italija, Španija, kao i naši susjedi Makedonija, Crna Gora i Srbija. U prilog tome govori i činjenica da su danas izlaganja na Forumu imali: pomoćnik generalnog sekretara NATO-a ambasador Alexander Vershbow, načelnik generalštaba Armije Francuske armijski general Bertrand Ract-Madoux, te ministri odbrane BiH, Makedonije, Gruzije, Češke Republike, Irske i Mađarske, kao i direktori instituta za odbrambene nacionalne sigurnosne studije Francuske i V. Britanije.

Značajan prostor na Forumu, pored ostalog, bio je posvećen temama i pitanjima koja su se odnosila na sigurnosne i druge izazove koji stoje pred NATO-om poslije 2014. godine, te načinima izgradnje „odbrane“ Evrope u odgovoru na ove izazove - posebno u vrijeme kriza, načinu organizovanja misije u Maliju, NATO operacije u Afganistanu, cyber sigurnosti itd.  

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, imao je zapaženo izlaganje na temu „Put Bosne i Hercegovine ka EU integracijama u kontekstu globalne sigurnosti“.

Pored navedene aktivnosti, ministar Osmić susreo se i imao razmjenu mišljenja po temama Foruma, ali i drugim, sa predstavnicima i delegacijama: Republike Makedonije, Gruzije i Srbije, te predstavnicima NATO struktura, domaćina Foruma, kao i više neformalnih kratkih kontakata sa učesnicima iz većine drugih zemalja.

Izlaganje ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića 

Ured za odnose s javnošću

tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA