Vijesti

Pripadnici OS BiH učestvuju na najvećoj vježbi u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema - „Združeni napor 2013“

23.9.2013

Na lokaciji najvećeg Američkog simulacijskog centra u Evropi Grafenwoehr – Njemačka u toku je najveća i najpoznatija vježba sigurnosne saradnje u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema (KIS) u svijetu, pod nazivom “Združeni napor 2013“ (Combined endeavor 2013).

Ovu multinacionallnu vježbu organizuje i realizuje Komanda snaga SAD za Evropu zajedno sa zemljama članicama NATO, Partnerstva za mir i ostalim partnerskim zemljama. Težište vježbe je testiranje opreme za sistem komandovanja, kontrole, komunikacija i kompjutera (C4), a u funkciji podrške potencijalnih multinacionalnih humanitarnih, mirovnih i drugih operacija širom svijeta.

Ove godine se vježba realizuje u periodu od 13 – 26.09.2013. godine.

U ovoj vježbi pored pripadnika OS BiH učestvuju i preko 1000 vojnika iz 40 zemalja NATO-a i Partnerstva za mir kao i predstavnici multinacionalnih brigada i organizacija, što ovu vježbu čini jednom od najvećih svjetskih vježbi ove vrste, a najvećom svjetskom vježbom iz oblasti komunikacija i informatike.

Na ovoj vježbi učestvuje 12 pripadnika OS BiH, koji učestvuju u svim oblastima vježbe.

Pored ove vježbe na istoj lokaciji su organizovane i vježba u upravljanju frekventnim spektrom pod nazivom "Phoenix endeavor", kao i vježba iz oblasti sigurnosti informacionih tehnologija pod nazivom "Cyber endeavor".

Predstavnici OS BiH učestvuju i na ovim vježbama.

Delegacija OS BiH je u dosadašnjem toku vježbe postigla značajne rezultate uspješno realizirajući sve planirane testove iz različitih oblasti vježbe, kao i uspostavljanje svih komunikacijskih servisa prema jedinicama koje se nalaze u sastavu multinacionalne brigade koja proigrava ISAF misiju sa predstavnicima OS SAD kao Komandom brigade.

U periodu 18 – 20.09.2013. godine delegaciju OS BiH obišao je zamjenik komandanta Operativne komande za resurse brigadni general Ivica Jerkić.

Dana 20.09.2013.godine održan je sastanak predstavnika zemalja učesnica vježbe sa Načelnikom J-6 Komande snaga SAD za Evropu generalom Krafordom. Ovom sastanku prisustvovao je brigadni general Ivica Jerkić.

Tema sastanka bila je operativna relevantnost vježbe “Združeni napor“ kao i budućnost vježbe u svijetlu redukcije novčanih sredstava koja su predviđena za realizaciju ove vježbe.

info: ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA