Vijesti

Pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Kolinda Grabar-Kitarović posjetila MO BiH

23.9.2013

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić i njegovi zamjenici Marina Pendeš i Mirko Okolić primili su 23.09.2013. godine u posjetu pomoćnicu generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju ambasadoricu Kolindu Grabar-Kitarović i zamjenika komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadira Ole-Asbjørn Fauskea.

Ministar Osmić je upoznao gđu Grabar-Kitarović sa hronologijom nastanka državnih MO i OS BiH te istakao značajnu ulogu NATO-a u ovom procesu. Prezentovao je također najznačajnije aktivnosti MO i OS BiH ističući prijem mladih vojnika u OS BiH, izradu dokumenta Pregleda odbrane, uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava te izazove s kojima se MO i OS BiH svakodnevno susreću. Poseban naglasak ministar Osmić je stavio na učešće pripadnika OS BiH u mirovnim operacijama, istakavši da svoje pripadnike „pripremamo i obučavamo po najvišim NATO standardima“.

Zamjenica Pendeš je istakla da MO i OS BiH kroz svoje svakodnevne aktivnosti puno rade na približavanju BiH NATO i EU integracijama, naglasivši da je u tom procesu izuzetno bitna javna diplomatija, tj. značaj informisanja i educiranja građana BiH o benefitima pridruženja NATO-u, ali i o odgovornostima istog. U tom kontekstu zahvalila se NATO štabu u Sarajevu za organizaciju seminara i okruglih stolova za studente u BiH o NATO-u i priključenju BiH euroatlantskim integracijama.

U svom obraćanju zamjenik Okolić je jasno naglasio da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastoje punim kapacitom ispuniti svoje zadatke i obaveze i po pitanju dobijanja MAP-a, ali i kad je riječ o drugim odbrambenim aktivnostima.

Zvaničnici MO BiH su iskazali uvjerenje da uloga gđe Grabar-Kitarović u NATO sjedištu u Briselu puno znači i BiH te da se nadaju da će ambasadorica doprinijeti pridruživanju BiH NATO savezu jer je BiH dokazala da može i ima kapacitet aktivno sarađivati sa zemljama članicama NATO-a.

Ambasadorica Grabar-Kitarović je istakla da se doprinos BiH u operacijama podrške miru izuzetno cijeni u NATO-u te da čvrsto vjeruje da sve zemlje iz regije trebaju postati dio NATO-a. To, kako kaže ambasadorica, dokazuje i NATO-ova politika 'otvorenih vrata', koja ukazuje na ulogu NATO-a u izgradnji i zaštiti ljudskih vrijednosti, a ne samo u odbrani zemlje. U razgovoru o knjiženju perspektivne vojne imovine, gđa Grabar-Kitarović je naglasila da je bitno da BiH pokađe jedinstvo i političku volju u rješavanju ovog pitanja kako bi što prije dobila Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba