Vijesti

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić primio u nastupnu posjetu Ambasadoricu R. Francuske u BiH

15.12.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, 15.12.2014. godine, primio je u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Francuske u BiH, gđu. Claire Bodonyi, koja je bila u pratnji vojnog atašea za BiH, pukovnika Laurenta Vonderschera.

Tokom posjete bilo je govora o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji iz oblasti odbrane između BiH i R. Francuske, kao i o pravcima daljeg razvoja i unapređenja saradnje dvije prijateljske zemlje. Ministar odbrane BiH se zahvalio ambasadorici Bodonyi na posjeti i na sveukupnom doprinosu R. Francuske u zajedničkim projektima koji dodatno osnažuju MO i OS BiH. Ministar odbrane BiH je naglasio da su MO i OS BiH napravile najveći iskorak u svom postojanju, te s pravom ovih dana slavimo 9. godišnjicu postojanja OS BiH koja se može pohvaliti svojim dosadašnjim angažmanom u mirovnim misijama, te u pomoći civilnim strukturama vlasti u BiH. Također, spomenuta je uspješna saradnja sa pripadnicima EUFOR-a u BiH.


Ambasadorica R. Francuske dala je punu podršku našoj zemlji ka pridruživanju euroatlantskim integracijama i istakla da su OS BiH postаle najvažniji faktor, a to je prihvatljivost kako na međunarodnoj sceni tako i svojoj zemlji.

Na kraju, zaključeno je da su obje strane zadovoljne pri ostvarivanju izuzetnih rezulatata u oblasti obuke i edukacije kroz nastavu francuskog jezika i edukaciju deminera OS BiH, te da je put BiH jasan i nedvosmislen, koji nema alternativu, a to je put ka euroatlantskim integracijama.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba